archív SAV
StoryEditor

Zákon zachovania našej energie

14.01.2021, 23:00
Musíme minimalizovať plytvanie energiou a koncentrovať ju na očkovanie.

Zákon zachovania energie je jeden zo základných zákonov platiacich v uzavretých systémoch. Množstvo energie v systéme je konštantné, mení sa len jej forma. Napríklad v ložisku stroja sa časť energie z dôvodu trenia zmení na teplo, a aj preto účinnosť strojov nemôže byť väčšia ako jeden. Aj spoločnosť môžeme považovať, v prvom priblížení, za uzavretý systém.

Malý, mizerný vírus urobil aj zo Slovenska laboratórium. Sme v skúmavke a máme príležitosť sa pozorovať. História pozná veľa prípadov polarizácie spoločnosti, ten najnovší typ polarizácie je „za“ a „proti“ očkovaniu. Len prednedávnom to boli zástancovia teórie „banálnej chrípky“ a tí, čo vírus SARS-CoV-2 brali vážne. Bohužiaľ, štatistiky ukázali, že prívrženci skôr menovaných sa asi mýlia. COVID-19 nie je „banálna chrípka“, R-O-R je pomoc a naše silné reči o hlúpych odporúčaniach epidemiológov rezultujú v stovke mŕtvych za deň. Dokonca aj Donald Trump už pochopil, že COVID-19 nie je banálna chrípka.


Aj preto je mimoriadne potešujúce, že sa stále častejšie objavuje slovné spojenie – bez vedy to nejde. Najlepší virológovia, epidemiológovia, molekulárni biológovia, genetici, patológovia či farmakológovia planéty dokázali v rekordnom čase vírus dešifrovať a v krátkom čase aj vyvinúť vakcínu. To je temer zázrak.

Na druhej strane sa pričasto vo verejnom priestore vynárajú sebaistí experti s konšpiračnými pseudoanalýzami.


Pre vedu aj pre občiansku spoločnosť je však zhubné, ak mediálna sebaprezentácia prekryje vedecký princíp. Bohužiaľ, stáva sa to aj kolegom z vedeckej obce. Vždy ma znepokojuje, keď v snahe uzurpovať si čo najväčšiu porciu mediálnej slávy zatienia tisíce tých bezmenných, na ktorých, prepytujem, „stojí svet“, a je úplne jedno, či je to vedec, politik, spisovateľ alebo učiteľ. Tí verejne neznámi za nás prečítali vírus, iní verejne neznámi našli vakcínu, lebo donekonečna ich bavilo skúmať v laboratóriu prapodivnú RNA vírusu.


Máme iba definované množstvo energie, ktoré ako spoločnosť vieme vynaložiť na víťazstvo nad vírusom. V realite dnešných dní sa, bohužiaľ, veľká časť energie neefektívne a zbytočne stráca, mení sa na „teplo“ ako pri mechanických strojoch. Účinnosť klesá, súkolie vládnej koalície sa prehrieva a možno nie sme ďaleko od požiaru. A opozícia, samozrejme, len podkuruje. Účinnosť nášho stroja sa blíži k nule. Posledné údaje o počte nakazených a mŕtvych to dokumentujú a dokazujú, že opatrenia, akokoľvek prísne, už nestačia a zostáva nám jediné – minimalizovať plytvanie energiou a koncentrovať ju na očkovanie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:49