financie, biznis, trhyDreamstime
StoryEditor

Ako rýchlo rastie tráva, Nostradamovia?

18.01.2021, 23:00
V stávkových kanceláriách míňame takmer trojnásobne viac, ako sporíme v podielových fondoch.

Výsledky podielových aj dôchodkových fondov vyzerajú, ako by sme mali za sebou štandardný rok. V niektorých prípadoch dokonca nadštandardný, keďže aj napriek druhej vlne mali akciové trhy veľmi dobrý záver roka. To, že zdanie často klame, stojí aj teraz za pripomenutie. Výsledky za 2020 boli naozaj lepšie, ako to vyzeralo v priebehu roka, keď o negatívne predpovede nebola núdza. Treba však priznať, že právom. Situácia bola dramatická a budúcnosť značne zahmlenejšia ako po iné roky. Veľa odborníkov na budúcnosť opäť neodolalo zviezť sa po vlne negatívnych správ a dobre nám poradiť, prečo v takomto roku neinvestovať. Predpovedať budúcnosť je, zdá sa, neodolateľná disciplína. Asi tak isto, ako je neodolateľné tieto predpovede čítať a myslieť si, že to niečo zmení na neistote budúcnosti.

Mnohé štúdie potvrdili, že sledovať, ale hlavne správať sa podľa predpovedí, je najlepšia cesta, ako prerobiť aj posledné euro zo svojich úspor. Nejaká časť predpovedí sa určite naplní. Akurát nikdy dopredu neviete ktoré, a kedy. V tejto súvislosti ešte vidím na trhu priestor pre tých, čo začnú konečne predpovedať, ktoré predpovede vyjdú a ktoré nie.


Hra s budúcnosťou je u nás jeden z národných športov. Preto sa tak darí stávkovaniu. Fakt, že v stávkových kanceláriách míňame takmer trojnásobne viac, ako sporíme v podielových fondoch, neprekvapuje. Zaujímavá nie je len samotná výška výdavkov na hazard, ale aj trend. Kým stávkovanie rastie za posledných 5 rokov priemerným ročným tempom 27 percent, investície len 6 percent. Nedôvera k dlhodobým finančným produktom, nízke výnosy oproti stávkovacím kurzom, alebo nedostatok finančnej gramotnosti? Väčšina opýtaných v prieskumoch dlhodobo neakceptuje riziko pri zhodnocovaní úspor alebo sporení. Pri stávkovaní často prerobíte všetko. Vôbec to nesedí, ale áno, sporenie nie je gambling. A faktom je, že zažijete pri ňom asi toľko zábavy ako pri sledovaní, ako rýchlo rastie tráva. Rozhodne stojí za zamyslenie, prečo sme v miere úspor domácností v Európe na spodných priečkach.

Dobrou správou je, že situácia v minulom roku motivovala ľudí vytvárať si finančné rezervy. Potvrdzujú to nielen prieskumy, ale aj reálne čísla. Dosahy pandémie tak prevážili nad nulovými úrokmi, ktoré pôsobili veľmi silno proti sklonu k úsporám. Mať rezervu bolo, a stále bude, na nezaplatenie.

Začiatok roka býva tradične obdobím predpovedí. Aj keď prevláda veľmi optimistická investorská nálada pre rok 2021, možno by nezaškodil triezvejší pohľad a radšej zostať nohami na zemi.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 09:34