StoryEditor

Quo vadis, Slovenská pošta?

26.01.2021, 23:00
Slovensko nepotrebuje ďalší „sociálny podnik“, do ktorého sa prepadnú milióny.

Slovenskú poštu čaká jedna z najväčších reštrukturalizácií v jej histórií. Bez potrebných reforiem by už o tri roky nemusela garantovať kvalitu svojich služieb. Začať s optimalizáciu spoločnosti v čase, keď krajina pre pandémiu koronavírusu a jej ekonomický dosah reaguje citlivo na akúkoľvek správu o znižovaní počtu zamestnancov, nie je možno veľmi „ľúbivé“ a rozhodne to nezíska cenu najpopulárnejšieho činu roka, ale je to veľmi zodpovedné a racionálne.

Slovensko nepotrebuje ďalší „sociálny podnik“, do ktorého sa prepadnú milióny eur daňových poplatníkov, len preto, aby sa udržal v smrteľnej agónii o niečo dlhšie a tí zodpovední boli za chrumkavých. Rozhodli sme sa nepchať hlavy do piesku a pomenovať problém – súčasný stav Slovenskej pošty je neudržateľný a je potrebné ju modernizovať podľa vzoru iných krajín Európy, v ktorých sú pošty ziskovými podnikmi.


A treba tak urobiť čím skôr, pretože spoločnosť by už v horizonte troch rokov nemusela spĺňať kvalitu a rozsah poskytovaných služieb. Reštrukturalizácia je teda starostlivo zvážený krok, ktorý nemožno odkladať. Zmenu pozitívne pocítia aj občania, ktorí dostanú kvalitnejšie služby. Transformácia bude prebiehať vo viacerých etapách a odhadujeme, že už počiatočná fáza prinesie tento rok stabilizáciu hospodárskeho výsledku. Optimalizácia počtu zamestnancov bola prvým a najbolestivejším krokom. Zrušením niekoľkých stoviek nadbytočných pracovných miest však ochránime tisícky ďalších.

Pošta ponúkla dotknutým zamestnancom nové pracovné miesta a na odstupnom plánuje vyplatiť 3,5 milióna eur. Ďalším potrebným krokom v rámci reforiem bude aj optimalizácia pobočiek s nízkymi tržbami. Na porovnanie, priemerné ročné tržby na jednu pobočku sú na Slovensku okolo 200-tisíc eur, kým v susednom Rakúsku je to napríklad 1,1 milióna a v Nórsku až 1,6 milióna. Namiesto financovania nerentabilných pobočiek pošta osloví partnerov aj obce, ktoré by poskytovali poštové služby vo svojich prevádzkach.

Tento rok sa spoločnosť v rámci reštrukturalizácie zameria aj na ďalší rozvoj a poskytovanie finančných, doplnkových a e-government služieb a na zvýšenie počtu pojazdných pôšt. Transformácia bude ukončená v roku 2023 a verím, že jej výsledkom bude ekonomicky stabilná a efektívna spoločnosť. História nám ukázala, že mnohé veci, ktoré sa začínali nepopulárne, priniesli pozitívne zmeny. Verím, že to bude aj prípad Slovenskej pošty, ktorá si zaslúži, aby sme ju priviedli do digitálnej doby.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:21