peniaze, financie, sporenieReuters
StoryEditor

Kríza-nekríza, peniaze domácností si idú svoje

31.01.2021, 23:00
Druhá vlna pravdepodobne prinesie výraznejšie, hoci len dočasné zvýšenie miery úspor.

Finančný majetok domácností na Slovensku pokračoval v raste aj počas koronou poznačeného minulého roka. Aktuálne zverejnené údaje ukazujú, že objem osobných finančných aktív domácností bol v treťom kvartáli o sedem percent vyšší ako pred rokom. Dá sa povedať, že vývoj finančných aktív slovenských domácností sa nevychyľoval doterajším trendom. Aj v predchádzajúcich troch rokoch objem aktív rástol priemerne o zhodných sedem percent. Vývoj na Slovensku nevyčnieval ani v medzinárodnom porovnaní. Aj inde v Európe finančné aktíva domácností rástli podobným tempom ako pred pandémiou. A u susedov z Vyšehradskej štvorky ešte o niečo rýchlejšie ako u nás.

Uprostred hlbokého prepadu ekonomickej aktivity je takýto stabilný vývoj osobných financií nezvyčajný. Predchádzajúca globálna kríza pred 12 rokmi mala za následok plytší pokles HDP ako aktuálna, no rast finančných aktív aj u nás rýchlo zrazila na polovicu.


Hypotéz, prečo v budovaní finančného majetku domácnosti zatiaľ idú svojím doterajším tempom, je viacero. Predovšetkým je táto kríza primárne krízou verejného zdravia, nie finančnou krízou, ako bola predchádzajúca. Navyše dosah aktuálnej krízy na príjmy domácností, ako aj finančné trhy bol doteraz pomerne úspešne vyhladzovaný masívnou podporou centrálnych bánk, vládnymi dotáciami či odkladom splátok úverov. V dôsledku obmedzenej mobility a zatvorených prevádzok mali domácnosti navyše obmedzené možnosti míňať peniaze. Miera úspor vzrástla aj z donútenia, nielen z opatrnosti z neznámeho. Najviac sa tak zvýšil objem likvidných aktív, hotovosti a bankových vkladov.

U nás zatiaľ nebola zvýšená tvorba úspor takým dominantným podporným faktorom rastu finančných aktív ako v iných krajinách. My sme si aj počas najhlbšej neistoty v druhom štvrťroku odložili z disponibilného príjmu bokom zhruba desatinu, tak ako pred koronou. V tom istom čase v susednom Česku miera úspor vzrástla o polovicu a v Poľsku dokonca na trojnásobok predkrízovej úrovne. Naše správanie bolo v Európe ojedinelé, azda s výnimkou Švédska. Pravdepodobne súviselo aj s relatívne miernym dosahom prvej vlny na zdravie obyvateľov. Krajiny, ktoré na rozdiel od nás koronou trpeli už v prvej vlne, zaznamenali aj najvýraznejšie zvýšenie úspor. Aktuálna vlna ochorenia, v ktorej, žiaľ, trpíme oveľa viac ako v prvej, naše rezistentné správanie zrejme preverí. A pravdepodobne prinesie aj výraznejšie, hoci len dočasné zvýšenie miery úspor.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:30