očkovanie, vakcínaReuters
StoryEditor

K očkovaniu pristupovať nielen s dôverou, ale aj s rešpektom

31.01.2021, 22:59
Demokracia nie je demokraciou, diktatúra nie je diktatúrou a nevakcína je vakcínou.

Tento rok bude rokom očkovania. Čím sa zvyšuje jeho potrebnosť, o to viac pribúda (dez)informácií. Vedci môžu argumentovať až do poslednej bodky, ale šarlatáni bez vzdelania majú často rozhodujúce slovo.

Demokracia nie je demokraciou, diktatúra nie je diktatúrou a nevakcína je vakcínou. Je to ako keby hluchí boli predsedami poroty hudobných festivalov a neprebudení hovorili v mene vedeckých tímov a ústavov.

Je mi smutno z celého toho cirkusu, ktorý sa spustil okolo očkovania. Pozorne sledujem vývoj v tejto oblasti a tiež sa k tomu staviam s rešpektom. Je jasné, že očkovanie je cesta. Otázne ale je, ako sa bude postupovať u detí a mladistvých, nie sú ešte zodpovedané viaceré otázky, napr. vzťah ku gravidite a podobne.

Treba asi oddeliť pojem vakcinácia a sprievodné javy. Vakcína je normálny medicínsky prostriedok a v prípade vysoko infekčných a epidemiologicky sa šíriacich ochorení je aj najúčinnejší. Je to víťazstvo ľudského myslenia a ducha nad chorobami ,smrťou. Jej benefit jednoznačne prevyšuje riziká.

Je to nástroj individuálneho aj spoločenského prospechu. Nežiaduce reakcie sú prirodzené ako pri každom lieku. Je tu aj analógia v doprave. Nikto nechce byť účastníkom dopravnej kolízie, ale nik nepopiera benefit dopravy.

Treba si uvedomiť, hovoria odborníci, že v medicíne ani v živote nie je nič zadarmo, benefit bez rizika alebo vedľajších účinkov neexistuje. Treba si vždy stanoviť menšie zlo a zvážiť bezprostredný osoh. Je vždy na zvážení zvoliť si momentálny benefit s budúcou neistotou, alebo momentálne riziko, pričom budúcnosť je takisto neistá:

Šachista by zvolil určite ten prvý variant. Podľa môjho názoru je to jediná šanca, ako sa dostať zo začarovaného kruhu, do ktorého nás dostala pandémia. Je to príspevok jednotlivca k spoločnému dobru, čo je zase povinnosť vyplývajúca z toho, že sme občanmi nejakej spoločnosti a prijímame od nej dobrá rôzneho druhu.

Som presvedčený, že čím má človek viac reálnych a skutočných informácií o COVIDE, tým pociťuje z COVIDU a zo situácie väčší strach a úzkosť, tiež väčší rešpekt.

Z toho mi vyplýva veľmi jasne jeden poznatok , že skupina ľudí , hrdinov, čo vykrikujú, že nikto ich nepresvedčí, že COVID je nebezpečný, má tých reálnych vedomostí úboho málo, úboho málo chápe realitu a ak si aj niečo prečíta, nevie tie informácie správne spracovať a vyhodnotiť, a ešte sú hrdí na to, akú osvetu medzi ľuďmi šíria. Je to tragédia.

Dnes nevieme, či COVID v budúcnosti neskráti celkovú dĺžku života všetkým. A o tú by nám predsa malo ísť. Aj z toho dôvodu je žiadúce zvýšiť dôveru pre očkovanie proti Covid-19, ale najmä zvýšiť rýchlosť očkovania s cieľom zabezpečiť efektívnu ochranu čo najväčšiemu počtu ľudí.

A pri tom ešte viac dôverovať odborníkom. To neznamená akémukoľvek lekárovi, čo sa k očkovaniu vyjadrí , ale najmä tým špecialistom, ktorí sa témou očkovania zaoberajú mnohé roky a skutočne mu aj rozumejú. Samozrejme, ak k očkovaniu pristupovať nielen s dôverou, ale aj s rešpektom.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:33