TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pár slov k otvoreniu škôl

09.02.2021, 23:00
Vidíme, že dištančné vzdelávanie má negatívny vplyv na psychiku žiakov.

Po dlhých týždňoch dištančného vzdelávania prišla s epidemiológmi aj naprieč koalíciou dohoda na postupnom otváraní škôl. Rozhodovanie síce nebolo ľahké, no zhodli sme sa na tom, že obnoviť prezenčnú výučbu je už potrebné.


V týždni od 8. februára sa môžu otvoriť materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl. Okrem toho sa môžu otvoriť napríklad aj špeciálne školy či všetky ročníky stredných zdravotníckych škôl vzhľadom na potrebu rezortu zdravotníctva.


Toto rozhodnutie prebehlo z niekoľkých dôvodov.


Prvým je vzdelávanie týchto detí a žiakov. Ide o deti, pri ktorých je dištančná výučba mimoriadne náročná, najmä u prvákov a druhákov, ale aj o mladých ľudí, ktorí končia strednú školu a pripravujú sa na pracovný život či na ďalšie štúdium. Veľa škôl robí maximum pre kvalitnú výučbu na diaľku. Množstvo učiteľov sa zo dňa na deň vyrovnalo so situáciou a naplno využili svoju kreativitu, no nahradiť klasickú výučbu v triede je ťažké.


Zároveň zaznamenávame negatívne dosahy dištančného vzdelávania na psychiku žiakov – nárast depresívnych syndrómov, volaní na linku pomoci či dokonca pokusy o samovraždu medzi deťmi do deviatich rokov. Rolu zohrávajú aj faktory ako socializácia, budovanie návykov či to, že zatvorené školy môžu mať dosah na rodiny, pracujúcich rodičov či slobodné matky.


Preto prebehla dohoda s epidemiológmi aj zvyškom koalície o otvorení niektorých ročníkov. Ostatné ročníky však zatiaľ musia počkať na zlepšenie epidemiologickej situácie a prechod do nižšej fázy COVID automatu.


Čo robiť, ak nechcete dať dieťa do školy? Počas zákazu vychádzania je povolená cesta dieťaťa do školy, len ak má zákonný zástupca negatívny test. Ak negatívny test nemáte, dieťa nemôže ísť do školy, lebo ide o porušenie zákazu vychádzania, po ktorom nasleduje sankcia. V tomto prípade to nahlásite škole a pôjde o ospravedlnenú absenciu.


Môže sa situácia meniť v regiónoch? Regionálny úrad verejného zdravotníctva môže posúdiť situáciu v danom meste či regióne a rozhodnúť o uzatvorení škôl. V horšom regióne preto školy otvorené byť nemusia, no v regióne či obci, kde je málo prípadov, môžu školy fungovať po pretestovaní zamestnancov aj rodičov.


Ako to bude s jarnými prázdninami? Tie vždy trvajú jeden týždeň, ale ich termín sa líši v jednotlivých krajoch. Aj s ohľadom na aktuálnu situáciu sme rokovali s epidemiológmi o tom, či tieto prázdniny nezjednotiť, no odborníci to neodporúčali. Podľa nich by totiž došlo k zvýšeniu mobility. Preto termín jarných prázdnin ostáva nezmenený.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:48