StoryEditor

Teplo môže byť lacnejšie aj zelenšie

14.02.2021, 23:00
Geotermálna energia je možnosťou vykurovania pre státisíce domácností.

Slovensko žije lockdownom, následkom čoho sme viac doma. V zimných mesiacoch to znamená pre mnohé domácnosti vyššiu spotrebu tepla. V tomto roku však ceny tepelnej energie klesnú a domácnosti nakoniec budú schopné ušetriť niekoľko desiatok eur.


Tepelná energia bola na pretrase v posledných týždňoch aj vďaka štatistikám za rok 2019. Podiel tepelnej energie z obnoviteľných zdrojov energie predstavoval na celkovej spotrebe tepla až 19,7 percenta. To znamená rovno trojskok vpred, keďže v rokoch 2010 až 2018 podiel kolísal v rozpätí iba 7,8 až 10,8 percenta.


Háčik je v tom, že do obnoviteľných zdrojov boli v roku 2019 po prvýkrát započítané aj domy vykurované drevom či štiepkou. To vyvolalo u odborníkov vlnu nesúhlasu, keďže ide o suroviny produkujúce významné množstvo emisií.


Vyšší podiel tepla či chladu z obnoviteľných zdrojov je na Slovensku dosiahnuteľný aj „normálnou“ cestou. Už k teraz rozšírenej biomase či bioplynu by sa mohla v nasledujúcich rokoch pridať geotermálna energia. Príkladom je Island, kde sa vďaka vysokému zastúpeniu geotermálnej energie štyri pätiny tepla a chladu vyrobia z podielu obnoviteľných zdrojov. Iste, Slovensko nie je Island.


Dobrou správou však je, že v prípade potenciálu „geotermálu“ nie sme od neho zase na míle vzdialení. Prítomnosť geotermálnej energie na území Slovenska potvrdzujú zrealizované hydrogeologické merania a prieskumy s teoretickou možnosťou vykurovania státisícov domácností. Geotermál sa však zatiaľ využíva len na úrovni približne troch percent, konkrétne vo Veľkom Mederi, v Šali, Seredi a Galante. V prípravnej fáze sú aj ďalšie projekty, a to v lokalitách Žiar nad Hronom, Prešov, Kežmarok či Košice-Ďurkov.


Ďalším v zahraničí preferovaným zdrojom na výrobu tepla je odpad. Pri výrobe tepla v zariadení na energetické využitie odpadu nesiahame na nové zdroje, ale nakladáme so vzniknutým nerecyklovateľným odpadom, ktorý by za iných okolností skončil na neekologickej skládke.


V neďalekom Rakúsku, kde je skládkovanie zakázané, to však tak nie je. Rakúšania sa na odpad pozerajú ako na cennú surovinu a za prísnych ekologických podmienok vďaka nemu vykurujú státisíce domácností. Slovensko v tomto smere zaspalo dobu. Aspoň malou útechou sú Košice, kde má zelené teplo z odpadu so stabilnou cenou približne 2 400 domácností.


Potenciál na výrobu tepla z odpadu je však na Slovensku oveľa väčší. Najmä keď už teraz vieme, že produkcia komunálneho odpadu v posledných rokoch raketovo rastie a inak to nebude ani v tých nasledujúcich.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 20:18