očkovanie, vakcínaTASR
StoryEditor

Očkovanie zachráni životy

18.02.2021, 23:00
Našou prioritou zachrániť životy a dostať sa zo začarovaného kruhu prísnych opatrení.

Naše životy sa už takmer rok odohrávajú v neočakávanom režime a na veľmi obmedzenom priestore. Necestujeme, nenavštevujeme sa, nechodíme do divadiel a deti do škôl. Lockdown spôsobuje obrovské sociálne, hospodárske a psychické ujmy. Nechcem však skĺzať k pesimizmu. Práve naopak.


Vítam, že samosprávne kraje boli ministrom zdravotníctva poverené koordinovať očkovanie na svojom území. Naším cieľom je vakcináciu zrýchliť a dostať ju čo najbližšie ku všetkým obyvateľom regiónov vrátane tých imobilných a ťažko chodiacich.


Preto postupne zriadime veľkokapacitné očkovacie centrá nielen v krajských, ale aj v okresných a ďalších mestách. Denne bude v každom z nich zaočkovaných minimálne tisíc ľudí vo veku od 18 do 55 rokov.


V prvých takýchto centrách sú očkovaní pedagogickí zamestnanci materských, základných a stredných škôl bez ohľadu na to, či sú krajské, mestské, obecné, súkromné alebo cirkevné. Už tento víkend začíname pilotne očkovať v Trnave. Na základe takto získanej skúsenosti a dobrej praxe vytvoríme efektívne centrá na ďalších miestach. Máme jasný plán, na realizáciu ktorého sme administratívne, personálne, materiálne aj technicky pripravení. Kľúčové však bude zabezpečenie dostatočného množstva vakcín v čo najskoršom čase, za čo zodpovedá štát a Európska komisia.


Aj našim viac ako 55-ročným obyvateľom ponúkneme rozšírenie dostupnosti očkovania. Táto ambícia zároveň počíta s odbremenením preťažených nemocníc z priestorovej, no najmä personálnej stránky. K nemocniciam by preto mali pribudnúť polikliniky, kde budú podávané vakcíny náročnejšie na uskladnenie v chlade. V spolupráci s ambulantnými lekármi navyše pripravujeme mobilné očkovacie jednotky, ktoré budú očkovať priamo v domácnostiach obyvateľov.


Na samosprávy je od začiatku pandémie vyvíjaný obrovský tlak. V mnohých oblastiach a pri plnení rôznych úloh výrazne pomáhame štátu. Či už ide o distribúciu ochranných prostriedkov do verejných i neverejných zariadení sociálnych služieb alebo organizáciu plošného testovania.


Teraz je našou prioritou zachrániť životy a dostať sa zo začarovaného kruhu prísnych opatrení. Situáciu zvládneme, len keď ostaneme disciplinovaní. Navyše sme do rúk dostali nástroj v podobe vakcíny, bez ktorej by boj s ochorením COVID-19 trval roky. Verím, že dôvera zvíťazí nad pochybnosťami a čoskoro získame takzvanú kolektívnu imunitu. Preto sme sa podujali koordinovať očkovanie v území a ukázať, že regionálna samospráva je k obyvateľom blízko, pričom sa o nich dokáže efektívne a včas postarať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 01:33