Jozef MihálHNtelevízia
StoryEditor

Finančný príspevok na stravovanie

01.03.2021, 23:00
Odporúčam zamestnávateľom zbytočne sa nestresovať a v pokoji si všetko premyslieť.

Od 1. marca 2021 môže zamestnávateľ plniť svoju povinnosť zabezpečovať stravovanie zamestnancov poskytnutím finančného príspevku na stravovanie.

Nemusíte sa báť, že ste niečo zmeškali. Pokiaľ máte zmluvu o nákupe gastrolístkov s emitentom gastrolístkov, stačí, aby ste finančné príspevky začali poskytovať až po jej skončení, respektíve najneskôr od 1. januára 2022. Času je teda dosť.


Právo požiadať zamestnávateľa o finančný príspevok na stravovanie budú mať zamestnanci, ktorým ste doteraz zabezpečovali stravovanie formou gastrolístkov. Napríklad zamestnanci menších firiem, kde sa teplé jedlo nezabezpečovalo, zamestnanci v nočných zmenách, zamestnanci pracujúci z domu alebo na odlúčených pracoviskách. Ak má zamestnanec možnosť konzumovať teplé jedlo, nemá právo odmietnuť ho a požiadať o finančný príspevok. Môže sa však so zamestnávateľom dohodnúť a namiesto teplého jedla dostávať finančný príspevok.

Pripomeňme, že nárok na zabezpečenie stravovania majú zamestnanci v pracovnom pomere, za zmeny, v ktorých odpracujú viac ako štyri hodiny. Zamestnávateľ môže po prerokovaní so zástupcami zamestnancov zabezpečiť stravovanie napríklad aj zamestnancom na dovolenke, na OČR, „dohodárom“ a podobne. Aj oni môžu mať buď teplé jedlo alebo gastrolístky. Možnosť čerpania finančného príspevku sa na nich nevzťahuje.

Suma finančného príspevku má byť rovnaká ako suma, ktorou zamestnávateľ prispieva zamestnancom na jedlo alebo na gastrolístok. Súčasne to však musí byť najmenej 2,11 eura a najviac 2,81 eura na jednu zmenu. Takto vyplatený finančný príspevok je pre zamestnanca príjmom oslobodeným od dane a odvodov. Ak by zamestnávateľ vyplatil finančný príspevok „nad limit“, časť prevyšujúca 2,81 eura už podlieha dani i odvodom.

Ak zamestnávateľ prispieva zamestnancom na jedlo alebo na gastrolístok aj zo sociálneho fondu, o rovnakú sumu musí „vylepšiť“ aj finančný príspevok. Táto suma je pre zamestnanca bez ohľadu na jej výšku príjem oslobodený od dane a odvodov.

Odporúčam zamestnávateľom zbytočne sa nestresovať a v pokoji si všetko premyslieť. Ako prvé by ste mali zamestnancom oznámiť, od akého dátumu budú môcť prejsť z gastrolístkov na finančné príspevky. Pripravte si interný predpis a v ňom všetko zamestnancom vysvetlite – napríklad, aká bude suma finančného príspevku. Drvivá väčšina z vás na to má čas do konca roka 2021.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 00:49