StoryEditor

Kríza odhalila potenciál cyklodopravy

02.03.2021, 23:00
Finančná injekcia z plánu obnovy konečne posunie cyklodopravu výrazne vpred.

Posledný rok našu krajinu zmenil. Prudko ju vychýlil z osi bežného a zaužívaného spôsobu života a dôsledky sa naplno ukážu až časom. Už teraz však vieme identifikovať mnohé aspekty našich životov a správania, ktorých sa dotkla koronakríza. Našťastie, nie úplne všetky sú negatívne. K tým jednoznačne prínosným patrí spopularizovanie bicykla či iných alternatívnych spôsobov dopravy.


Aby sa ľudia vyhli potenciálnej nákaze pri cestovaní verejnou dopravou, začali viac využívať na prepravu bicykel, prípadne kolobežku. Môj známy, vlastník obchodu s bicyklami, mi už na začiatku pandémie so širokým úsmevom povedal, že kým iní sa sťažujú na pokles tržieb, on sa už dlho nemal lepšie. Predaj mu narástol o viac ako 90 percent. Podobný trend hlásili aj ďalší majitelia športových obchodov.


Koronakríza nám urobila takpovediac medvediu službu. Ukázala totiž, že na Slovensku má cyklodoprava potenciál a mnohí ľudia si bicykel radi zvolia za každodenný spôsob prepravy do práce či vo voľnom čase. Úlohou štátu je však vytvoriť vhodné podmienky, aby jediným dôvodom na takéto konanie nebol strach z koronavírusu.


Keď chceme ľudí motivovať, aby namiesto verejnej dopravy, či ešte lepšie auta, presadli na dve kolesá, bez dostupnej a bezpečnej infraštruktúry to nepôjde. Na mojich pracovných cestách po Slovensku mi aj starostovia a primátori potvrdili, že záujem občanov prepravovať sa na bicykli je veľký, no podmienky sú vytvárané až v závese. Cyklodoprava má mnoho pozitív. K najhlavnejším patrí jej ekologickosť, zdravotné benefity a zároveň je alternatívnym riešením kolabujúcej dopravy v mestách. Je tak odpoveďou na mnohé celospoločenské otázky, ktorým čelíme – klimatické zmeny, kvalita životného prostredia či zdravie obyvateľstva.


Preto musíme cyklodoprave venovať patričnú pozornosť, ktorej sa jej nedostávalo v minulosti ani z nášho rezortu. Svedčí o tom najmä nevyužitie eurofondov a nevyčlenenie dostatočného množstva peňazí zo štátneho rozpočtu.


Verím, že sa takáto ignorácia cyklodopravy zo strany ministerstva dopravy a výstavby už nikdy nebude opakovať, ktokoľvek bude určovať jeho smer.


Na ministerstve sme založili pracovnú skupinu, v ktorej sa radíme so zástupcami odbornej verejnosti a samospráv. Chceme zlepšiť rozvoj cyklodopravy na Slovensku a v pláne fondu obnovy sme pre ňu vybojovali až sto miliónov eur. Som presvedčený, že takáto finančná injekcia cyklodopravu, ktorá je lakmusovým papierikom modernej spoločnosti, konečne posunie výrazne vpred.



01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 01:12