Dreamstime
StoryEditor

Priemysel je naším spojencom

03.03.2021, 23:00
Firmám hrozí strata zákazníkov a krajine poškodenie mena v očiach investorov.

Slová majú veľkú váhu a sú rovnako dôležité ako činy. Prerušiť výrobu v slovenských fabrikách je vážna vec. Je to téma, ktorá si zaslúži jasnú komunikáciu bez otáznikov a nepredvídateľnej budúcnosti. Ak má byť vôbec na stole...


Prijmime, prosím, slovenskú realitu. Sme krajina, ktorú najmä ekonomicky posúva vpred práve priemysel. Sme krajina, ktorá veľa exportuje do zahraničia a aj vďaka tomu živí státisíce rodín a napĺňa štátnu kasu. Aj v dnešnej kríze nás priemysel drží nad vodou. Neznamená to, že si vďaka tomu môže dovoliť všetko. Naopak, priemysel si uvedomuje, akú veľkú zodpovednosť to so sebou prináša a od začiatku pandémie robí všetko pre to, aby nesklamal ani svojich odberateľov, ani svojich zamestnancov.


Napriek prísľubu politikov z piatka minulého týždňa začala v ostatné dni v médiách opäť rezonovať informácia, že zatváranie fabrík nie je vylúčené. Tieto informácie sa, logicky, dostali za hranice, kde majú naše firmy gro zákazníkov. Tí sa pýtajú, čo sa bude diať, no firmy im mnohokrát nevedia odpovedať. Ide pritom o legitímne otázky aj obavy. Slovenskí výrobcovia sú súčasťou medzinárodných reťazcov, kde ak vypadne jeden dodávateľ, ohrozený je celý systém produkcie. Či už sa výroba zastaví alebo nie, táto nejasná komunikácia môže zanechať na imidži Slovenska následky. Firmám hrozí strata zákazníkov a krajine poškodenie mena v očiach investorov, čo môže Slovensko vrátiť o 10 či 20 rokov späť.


Fabrika je kolektív, v ktorom stovky až tisícky ľudí denne pracujú pre jeden cieľ. Nedá sa riadiť náhodne a bez stopercentného dodržiavania pravidiel.


Dajme si ruku na srdce, koľkí z nás protipandemické opatrenia dodržiavajú v súkromnom živote tak dôsledne, ako to vyžadujú veľkí zamestnávatelia na pracoviskách? Respirátory FFP2, opakované testovanie, dôsledná kontrola odstupov či meranie teploty na každom rohu je len niekoľko príkladov. Priemyselná výroba preto nepatrí k ohniskám šírenia vírusu. Počet pozitívne testovaných na týždennej báze vo fabrikách v súčasnosti často nepresahuje ani 0,5 percenta.


Je zrejmé, že ľudia sa s nákazou stretávajú najmä pri svojich voľnočasových aktivitách, kde idú pravidlá často bokom. Skúsme sa ešte raz ako spoločnosť nadýchnuť a začať naplno dodržiavať všetky opatrenia. A navyše, komunikujme pozitívnejšie, hovorme viac o vyliečených a tých, ktorí dodržiavaním pravidiel ochránili seba aj svojich blízkych. A ak by sme chceli opäť nahlas rozmýšľať o zatvorení ekonomiky, urobme to jasne, zrozumiteľne a zamyslime sa predtým, čo tým získame a čo tým môžeme stratiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 10:20