Rastislav TrnkaTASR
StoryEditor

S pomocou žúp to zvládneme rýchlejšie

04.03.2021, 23:00

Vchádzame do poslednej fázy pandémie a ukazuje sa, že s pomocou samosprávnych krajov, ktoré na seba najnovšie prevzali veľkokapacitné očkovanie, to máme šancu zvládnuť. Pre ľudí na opačnej strane republiky je druhoradé, či ministri s premiérom chodia spolu na kávu, alebo vedú vojny na žabomyšom fronte. Aj bez toho sú frustrovaní, že musia čeliť smrteľnej pliage. Vlani na jar by nikto nepovedal, že aj my sa za rok staneme krajinou, kde si covid vezme obeť takmer v každej rodine.


Na nič sme nečakali. V úvode sme spustili krajskú infolinku, kde pomáhame východniarom zodpovedať otázky o výhodách a rizikách očkovania. Keď vo februári prišla príležitosť aktívnejšie vstúpiť do hry, vyhrnuli sme rukávy a zriadili veľkokapacitné očkovacie centrum. Počas štyroch pilotných dní sme zaočkovali takmer 4 500 ľudí a tento víkend pokračujeme ďalej.


Za týždeň sme zriadili a spustili očkovacie centrum, robíme to dvakrát lacnejšie ako štátne nemocnice. Tak rýchlo, ako sme dali dokopy vybavenie a personál, reagujeme aj na situácie, ktoré nastali počas predĺženého očkovacieho víkendu. Rátali sme s nízkym záujmom cieľovej skupiny vakcinácie, ktorou boli učitelia do 55 rokov. Iniciovali sme otvorenie systému pre ďalšie profesie v kritickej infraštruktúre.

Zmobilizovali sme zamestnancov správy ciest, vodičov v prímestských autobusoch aj dopravných podnikoch či predavačov. Postupne sme zvýšili tempo vakcinácie, čo odľahčilo očkovacie kapacity v nemocniciach. Kým prvý deň sme zaočkovali 520 ľudí, posledný sme sa dostali na 1 407 zaočkovaných za deň.


Opäť sa ukázalo, že znalosť lokálneho prostredia a schopnosť rýchlo mobilizovať ľudí vedú k malým víťazstvám v zápase s pandémiou. Toto je veľká výhoda žúp, ktorá sa prejavila už v začiatkoch. V Košickom kraji sme ako prví uzavreli školy a zháňali zásoby ochranných pomôcok i zdravotníkov. Neskôr samosprávy podržali plošné testovania. A tak je to aj teraz, keď nám v nemocniciach zomiera najviac ľudí, no vďaka očkovaniu predchádzame do ofenzívy. Vakcína zachraňuje nielen životy a zdravie ľudí, pomáha budovať aj hrádzu pred chudobou, do ktorej padá čoraz viac východniarov.


Zrátané a podčiarknuté, s pomocou samospráv máme šancu zvládnuť poslednú fázu pandémie. Dúfam, že v Bratislave si aj po skončení týchto ťažkých dní budú pamätať, koľkokrát župy podržali štát. Snáď sa na našu schopnosť spoľahnú aj pri rozdeľovaní peňazí z fondu obnovy. Stále platí, že župy najlepšie vedia, kde regióny tlačí topánka, kde čo treba opraviť, vedia to robiť rýchlejšie a hlavne vedia to robiť lacnejšie ako štát.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 04 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 03:13