biznis, rozhovorDreamstime
StoryEditor

Vzájomný rešpekt a partnerská spolupráca

09.03.2021, 23:00
Ženy sú častejšie zamestnané v rizikovejších povolaniach.

Tento týždeň naštartoval Medzinárodný deň žien, preto sme sa na ministerstve rozhodli po prvýkrát zorganizovať Týždeň žien v diplomacii. Diplomacia je jednou z tých profesií, v ktorej majú muži stále väčšie zastúpenie ako ženy. Som presvedčená, že vyrovnanejšie zastúpenie žien a mužov, nielen v zahraničnej službe, je prínosom pre spoločnosť. Našou ambíciou nie je diskriminovať mužov, ale dosiahnuť rovnosť príležitostí, vzájomný rešpekt a partnerskú spoluprácu oboch pohlaví. Navyše, mnohé mladé ženy a dievčatá, ktoré rozmýšľajú o svojej kariére, potrebujú povzbudiť.

Pandemická doba vytvára ešte väčší tlak na ženy a prehlbuje nerovnosti. Sú to práve ženy – matky, na ktoré počas reštriktívnych opatrení pripadá veľký podiel starostlivosti o deti a zároveň plnenie pracovných povinností. Ženy sú častejšie zamestnané v rizikovejších povolaniach, ako je zdravotníctvo alebo sociálna starostlivosť. Na negatívny vplyv pandémie na ženy nedávno vo svojej Správe o rodovej rovnosti upozornila aj Európska komisia. Správa uvádza, že pandémia prehĺbila nerovnosti medzi ženami a mužmi takmer vo všetkých oblastiach života. Podľa odhadov Európskej komisie pri ďalšom zlepšovaní rodovej rovnosti by sa mohlo v nasledujúcich dekádach vytvoriť viac ako 10 miliónov pracovných miest, čo by prinieslo európskej ekonomike 3,15 miliardy eur.


Ženy sa stále nepodieľajú rovnakou mierou na rozhodovaní o dôležitých politických, hospodárskych a spoločenských otázkach. Žien vo vedúcich pozíciách vo verejnom a v profesionálnom živote je objektívne málo a my potrebujeme ich kompetencie, ktoré prispievajú k diverzite názorov vedúcich k prijímaniu vyvážených, lepších rozhodnutí.

Ženy by za rovnakú prácu mali byť rovnako odmeňované ako muži. V rozvinutej Európe zarábajú priemerne až o 15 percent menej. To znamená, že musia ročne pracovať o 51 dní viac, aby zarobili rovnako ako ich mužskí kolegovia. Ešte väčšie rozdiely v odmeňovaní sú na vedúcich pozíciách. Ženy v manažmente zarábajú o 23 percent menej ako muži a iba 10 percent generálnych riaditeľov veľkých spoločností v Európe sú ženy. Toto všetko prispieva k ešte väčšiemu rozdielu v dôchodkoch, približne o 30 percent.

Aké je riešenie? Musíme sa spoločne, muži aj ženy, oslobodiť od stereotypov a vytvárať lepšie podmienky na vyváženie pracovného a rodinného života žien. Väčšie zapojenie žien do pracovného trhu a rovnocenné partnerstvo budú prínosom pre celú spoločnosť. Potrebujeme pozitívne príbehy, ktoré inšpirujú ostatné ženy zapojiť sa do verejného života.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 04:21