KarikatúraĽubomír Kotrha
StoryEditor

Prečo je demisia Igora Matoviča lepšia ako predčasné voľby

16.03.2021, 23:00
Máme jasnú koaličnú zmluvu aj programové vyhlásenie vlády.

Život každej koalície je zložitý, zvlášť tých širokých. Spomeňme si na konflikty medzi Dzurindom a Migašom, Ficom a Mečiarom, či nekonečné spory vo vláde Ivety Radičovej. V koalíciách to tak jednoducho býva.


Koalícia, ktorá vzišla z volieb v marci 2020, je navyše oproti bežnému stavu pod obrovským tlakom pandémie. O to viac je potrebné, aby sme boli schopní v záujme celku potláčať individuálne ambície a emócie. Igor Matovič a Richard Sulík najmä od jesene viackrát ukázali, že to nedokážu. Kým prvý tvrdohlavo presadzoval svoje nápady a útočil na ostatných, druhý ich ostreľoval bez toho, aby sa zúčastňoval na dôležitých rokovaniach. Ich „komunikácia“ dospela do neslušných vzájomných útokov. V takej situácii sa dá pracovať iba veľmi ťažko. Dôvera ľudí sa stráca a mizerná nálada sa šíri.


Za posledné dva týždne som urobila, čo bolo v ľudských silách, aby koalícia pokračovala ďalej. V strane Za ľudí máme dobrý program aj poctivých ľudí a odborníkov, ktorí ho dokážu zrealizovať. Priniesli sme alternatívu voči oligarchii a spravodlivosť pre všetkých. Máme čo Slovensku ponúknuť. Ale konflikt vo vláde je tak personalizovaný, že obmedzuje všetky aktivity. V takej situácii je nevyhnutné ukončiť neustály kŕč a sústrediť sa na potreby ľudí, živnostníkov, firiem, zdravotníctva, školstva. Investovala som do rokovaní v koalícii desiatky hodín. A zodpovedne môžem povedať, že existujú už len dve riešenia.


Jedným sú predčasné voľby. Je to rozhodnutie zlé najmä preto, že v čase pandémie by na niekoľko mesiacov paralyzovalo politickú scénu volebnou kampaňou a zostavovaním novej vlády. Zároveň je zrejmé, že aj z predčasných volieb by vzišla len ďalšia široká koalícia hodnotovo odlišných strán. Musíme tiež počúvať hlasy voličov koaličných strán, ktorí si toto riešenie neželajú.


Druhým je štátnické riešenie. Premiér by svojím odchodom umožnil pokračovanie koalície. Novému premiérovi by vytvoril priestor na obnovenie vzťahov a spolupráce v koalícii. S novou energiou by prišiel aj iný manažment pandémie.


Nemôžeme ďalšie dlhé týždne vymýšľať koleso. Máme jasnú koaličnú zmluvu aj programové vyhlásenie vlády. Na ich základe môžu koaliční poslanci do 24 hodín podpísať podporu pre nového premiéra a pani prezidentka ho môže vymenovať. Nová vláda môže začať okamžite fungovať a riešiť všetky naliehavé problémy, ktoré prináša koronakríza. Riešiť situáciu v nemocniciach, riešiť očkovanie, pripravovať obnovu ekonomiky po kríze a tvorbu pracovných miest. To je plán, ktorý presadzujem.


01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 03 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 04 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho 05 - Modified: 2024-03-12 10:37:15 - Feat.: - Title: Remišová: RTVS má byť po novom slúžkou vládnej moci
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:08