archív SAV
StoryEditor

Creep test našej politiky

18.03.2021, 23:00
Hoci som ako posledné spomenul práve etické parametre, sú absolútne kľúčové.

Práve dokončujem článok o odolnosti nového keramického materiálu proti extrémnym tlakom a teplotám. A nedá sa vyhnúť analógii s dnešnou politickou situáciou. Experiment, ktorý vie určiť, ako sa materiál bude v extrémnych podmienkach správať, sa volá creep test. V odbornej literatúre tento anglický termín neprekladáme, voľne by sa dal použiť termín „studené tečenie“. Creep je súbor procesov, ktoré sa spúšťajú pri deformácii telesa pod veľkým namáhaním/tlakom pri vysokej teplote. V tomto experimente nastavujeme presnú hodnotu tlaku a teploty a následne detailne monitorujeme jeho deformáciu. Určujeme, koľko tento materiál vydrží, kde je prah jeho deštrukcie. Tri zóny získanej deformačnej krivky určujú, ako sa materiál správa pri začatí experimentu. Zo sekundárnej zóny creepovej krivky vyvodzujeme rýchlosť deformácie (takzvaný rovnovážny creep), terciárny creep vedie k deštrukcii telesa.

Platí pravidlo, že materiál je možné použiť na potenciálnu aplikáciu, keď jeho deformácia v podmienkach rovnovážneho creepu neprekročí hranicu o málo menej ako percento za rok.


Tento experiment mi pripomína situáciu nastupujúcej vlády po vyhratých voľbách. Nová vláda je vždy vystavená tlaku, vnútornému aj vonkajšiemu, a – dovolím si hyperbolu – aj teplote. Do týchto parametrov si môžeme dosadiť najrôznejšie sociálne, politické, ekonomické a etické faktory. Hoci som ako posledné spomenul práve etické, sú absolútne kľúčové. Vláda dáva občanom príklad. Etika vládnutia je vo vyspelých krajinách rozhodujúcim parametrom. Odbornosť a etika vládnutia definujú rovnovážny stav, keď je vláda funkčná a neblíži sa k stavu deštrukcie, keď funguje ako kvalitná keramika vhodná na plánované použitie. Kým však v creepovom experimente si môžeme presne nastaviť teplotu a tlak experimentu, v životnom cykle vlády sú tieto parametre nenastaviteľné, a tak nevieme zistiť jej rovnovážny creep a ani rýchlosť jej deformácie.


Aj napriek tomu sa sociálny experiment prebiehajúci pred našimi očami, hoci totálne neštandardný, s istou dávkou fantázie vyhodnotiť dá. Najprv musíme pomenovať odchýlky od štandardného testu. Nový parameter – pandémia – sa predvídať nedal a úplne zmenil podmienky testu. Esenciálnymi predvídateľnými parametrami sú odbornosť, spôsob komunikácie a hlavne etika ako paralely zvýšeného tlaku a teploty v prípade keramiky. Radi by sme vládu udržali v rovnovážnom creepe. Ešte dôležitejšie je, aby jej deformácia v daných podmienkach nepresiahla jedno percento za rok. Lebo inak rovnovážny creep prejde do terciárnej zóny. Spustí sa súbor procesov, ktoré povedú k deštrukcii. A to je pre každú vládu veľká výzva. Dúfajme, že aj pre tú našu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:15