TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Modelová škola nie je len o pekných triedach

23.03.2021, 23:00
Chápeme, že moderní učitelia predstavujú budúcnosť vzdelávania.

Pod slovom „škola“ si bežný človek obvykle predstaví učiteľa pred čiernou alebo zelenou tabuľou. Pred ním sú žiaci usadení v radoch v laviciach, aké si pamätáme ešte spred niekoľko desaťročí. Práve to chceme zmeniť. Modelová škola bude slúžiť presne na tento účel.


Takúto modelovú školu sme predstavili a bude slúžiť ako ukážka toho, ako by mohlo vnútro škôl vyzerať, ale aj toho, ako by malo v školách prebiehať vzdelávanie. Modelová škola nebude slúžiť len ako inšpirácia pre školy pri usporiadaní tried, pri vybavení priestorov, ale jej hlavným cieľom je inšpirovať pedagógov k novým prístupom k výučbe.


Modelovú školu sme postavili v nevyužívanej budove ministerstva školstva. Tá prešla rekonštrukciou a vzniklo v nej deväť tried, pracovný priestor pre učiteľov a spoločná centrálna oddychová zóna pre žiakov aj pre učiteľov.


Niektoré triedy sú v nej netradičné. Žiaci nemusia sedieť čelom k tabuli. Môžu sedieť vo väčších skupinách, po troch či po šiestich, otočení k sebe navzájom. A celá trieda je rozvrhnutá tak, aby podporovala tímovú prácu, skupinové riešenie problémov či diskusiu. Na prvý pohľad pre niekoho prekvapivé, no v severských krajinách Európy je to pomerne bežná vec. V každej triede je tiež malá oddychová zóna s pohovkou a knižnicou.


Celá škola má spoločnú centrálnu zónu, kam smerujú východy zo všetkých tried. V tejto zóne sa nachádza pódium, ktoré vytvára priestor na školské zhromaždenia, debaty a diskusie. Pre školy chceme vyčleniť financie, aby mohli požiadať o podobnú renováciu svojich tried a priestorov.


Modelová škola však nie je len o pekných triedach.


Zmeny vo vnútornej organizácii školy sú úzko späté aj so zmenami v prístupe k výučbe žiakov. Táto škola preto bude fungovať aj ako centrum pre vzdelávanie učiteľov. Učitelia či riaditelia do nej budú môcť prísť a absolvovať vzdelávanie, aby si osvojili inovatívne metódy vzdelávania s dôrazom na medzipredmetovú výučbu, rozvoj kritického myslenia či prierezovej gramotnosti.


Práve zmeny v spôsoboch vzdelávania sú jednou z našich priorít. Chápeme, že moderní učitelia predstavujú budúcnosť vzdelávania. Preto v pláne obnovy vyčleňujeme 50 miliónov eur na vzdelávanie učiteľov. Okrem toho tiež upravujeme zákon, aby sme vzdelávanie učiteľov otvorili aj pre neštátne subjekty.


Škola je miestom, kde žiaci aj učitelia trávia väčšinu svojho času. Preto by sme sa mali snažiť o to, aby sa v škole cítili príjemne a zároveň aby vzdelávanie v školách zodpovedalo potrebám modernej doby.


01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:20