Jozef VIskupičTASR/N. Baumann
StoryEditor

Sústreďme sa na podstatné veci

25.03.2021, 23:00
Župy vedia mnohé úlohy vykonávať lepšie, adresnejšie, hospodárnejšie ako centrálna vláda.

Súčasná situácia je zo spoločenského i z politického hľadiska najťažšia, akú si v·histórii samostatnosti pamätáme. O·to viac teraz Slovensko potrebuje, aby ste odložili stranícke farby,·osobné záujmy a·zomkli sa pre čo najefektívnejší boj s·pandemickou situáciou a·ťažkými osudmi ľudí.


Tak sa začínala výzva, ktorú sme ako župani začiatkom marca adresovali členom vlády. Nevládzeme sa už totiž pozerať na zápas vnútri koalície. Sami sa snažíme ísť príkladom a konštruktívne spolupracujeme, hoci máme rôzne politické presvedčenia. Aj v tejto ťažkej dobe prinášame riešenia, ktoré zlepšujú kvalitu života obyvateľov regiónov.


Jedným z konkrétnych príkladov je návrh novely zákona o cestnej doprave, ktorý sme predstavili tento týždeň s cieľom narovnať vzťah medzi župami ako objednávateľmi služieb prímestskej autobusovej dopravy a ich dodávateľmi. Je v záujme nás všetkých, aby sa neopakovala situácia z Banskobystrického kraja, keď zo dňa na deň prestali jazdiť autobusy a ľudia vstávali v neistote, či sa ráno dostanú do práce alebo k lekárovi.


Našli sme záujem a chuť ministra dopravy reálne pohnúť s problémom. Následne sme sa dohodli na predložení tohto návrhu do parlamentu ako poslaneckého pre urýchlenie nadobudnutia jeho účinnosti. Podľa aktuálnych informácií od trenčianskeho župana by tento typ legislatívy dôležitý pre všetkých obyvateľov Slovenska mal nájsť oporu naprieč politickým spektrom. Aj toto je vizitka dobrej spolupráce, takej potrebnej pre konsolidáciu a obnovu Slovenska.


Kľúčovou výzvou dneška, na zvládnutie ktorej je potrebné koncentrovať celú kapacitu štátu, nie je nič menšie ako ochrana obyvateľov pred novým koronavírusom. Prvým predpokladom je získanie dostatku bezpečných vakcín, čo je zodpovednosťou vlády a Európskej komisie. Hneď druhým krokom je samotné umožnenie vakcinácie, čo predstavuje celý rad zložitých organizačno-logistických úloh. Treba vyzdvihnúť, že koordináciou tohto procesu boli poverené práve župy. Len niečo po vyše mesiaci zriadil každý samosprávny kraj aspoň jedno veľkokapacitné očkovacie centrum. Spolu v nich bolo zaočkovaných už vyše 80-tisíc ľudí.


Je to rukolapný príklad toho, že regionálna samospráva je aj v krízových situáciách užitočná a výkonná. Župy vedia mnohé úlohy vykonávať lepšie, adresnejšie, hospodárnejšie a zo svojej podstaty bližšie k obyvateľom ako centrálna vláda. Kľúčom v dnešnej situácii však je, aby sa všetci hráči na linke obec – mesto – kraj – štát – Únia sústredili na podstatné veci.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 07:23