Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Chaos v rodičovských dávkach

30.03.2021, 00:00
Samostatnou kapitolou je materské pre oteckov - Sociálna poisťovňa sama nevie, či otecko môže alebo nemôže počas materskej pracovať.

Už rok rodičia môžu využívať pandemické ošetrovné a pandemický rodičovský príspevok. Práve sa zavádza „tehotenské“ a od apríla môžete pri starostlivosti o choré dieťa čerpať takzvané dlhodobé ošetrovné. Čo dávka, to iná filozofia a iné pravidlá. Pre rodičov to je problém, nevedia, na čo majú nárok. V čase pandémie a zatvorených škôl a škôlok majú iné starosti, ako študovať Zbierku zákonov a vládne nariadenia. V systéme pomoci rodinám máme dávky solidárne. Napríklad prídavky na deti. Tieto dávky dostanete v rovnakej výške, bez ohľadu na to, či platíte dane a odvody alebo či ste nezamestnaný. Máme dávky zásluhové. Napríklad materské. Na materské máte nárok, len ak ste dostatočne dlho nemocensky poistený. A suma dávky je priamo závislá od výšky vašich odvodov.

Nové „tehotenské“ je akýsi hybrid. Nárok máte, len ak ste nemocensky poistený, a suma závisí od výšky odvodov. Zároveň však platí, že rovnakú sumu dostanú ženy, ktoré mali príjem do 1 400 eur mesačne. Od príjmu 1 400 eur až do 2 200 eur sa tehotenské postupne zvyšuje a pre všetky ženy, ktoré mali príjem nad 2200 eur mesačne, je znova rovnaké. Z inej sorty je rodičovský príspevok. Ten je 275 eur alebo 378 eur, podľa toho, či ste boli nemocensky poistený. Pri dvojičkách máte príspevok o 25 percent vyšší. Ale pri dvoch malých deťoch za sebou nemáte príspevok vyšší ani o euro.


Poriadok treba urobiť aj v podmienkach. Rodičovský príspevok sa vypláca aj pracujúcim rodičom. Aj v kombinácii s nemocenským či ošetrovným. Ale už nie v kombinácii s materským či s dávkou v nezamestnanosti. Zato materské sa zamestnankyni vypláca, len ak nemá v zamestnaní príjem. Ale ak podniká, príjem mať môže. Samostatnou kapitolou je materské pre oteckov – Sociálna poisťovňa sama nevie, či otecko môže alebo nemôže počas materskej pracovať.

A nové tehotenské? To môžete poberať súbežne s príjmom v zamestnaní či súčasne s rodičovským príspevkom na staršie dieťa. Ale nemôžete mať súbežne tehotenské a pandemický rodičovský príspevok. A ten je vyšší ako tehotenské. Výsledok? Žene, ktorá začne od apríla poberať tehotenské, paradoxne klesne príjem, pretože stratí nárok na pandemický rodičovský príspevok... V SaS máme riešenie, odvodový bonus. Pre rodičov malých detí navrhujeme zjednodušenie systému a nahradenie doterajšej neprehľadnej zmesi dávok jednou dávkou, ktorú by rodičia čerpali do veku 3 rokov dieťaťa.

Riešenia sú, len sa treba dohodnúť. Aj bez výraznej záťaže vládneho rozpočtu sa dá systém urobiť komfortnejším.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 16:11