TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prehĺbenie politickej krízy by sa odzrkadlilo aj na ekonomike

01.04.2021, 00:00
Nestabilita môže spôsobiť, že investori môžu zamieriť do okolitých krajín.

Rekonštrukcia vlády prichádza v čase vrcholiacej pandémie a v čase nepokojnej politickej scény. Podnikatelia aktuálnu situáciu vnímajú veľmi citlivo, preto je stabilná politická situácia mimoriadne dôležitá a je popri ozdravovaní ekonomiky to, čo firmy aj potenciálni investori potrebujú. Nestabilita môže spôsobiť, že investori môžu zamieriť do okolitých krajín. Ak totiž krajina javí istú neistotu, tak zahraniční investori sú oveľa opatrnejší, prípadne sa jej úplne vyhýbajú. Takáto politická nervozita neprispieva k pokoju v jednotlivých firmách. Možný je aj určitý pokles hospodárskych aktivít či zbrzdenie investícií. Výsledkom môže byť vznik neželaného tlaku na ďalšie spomalenie ekonomiky. Stabilné a predvídateľné podnikateľské prostredie s fungujúcimi a dôveryhodnými inštitúciami sú nevyhnutné predpoklady na to, aby sa podnikateľom, ale aj bežným ľuďom na Slovensku darilo, obzvlášť v súčasnom turbulentnom období.

V súčasnej náročnej situácii potrebujeme silnú vládu, ktorá ponúkne odbornosť, pričom bude dôsledne realizovať a napĺňať svoj program, ku ktorému sa zaviazala. Koaličné strany vo svojom programovom vyhlásení vlády okrem iného sľúbili, že zlepšia podnikateľské prostredie na Slovensku. Staronovú vládu čakajú v tomto smere dôležité výzvy, preto od ich predstaviteľov očakávame konštruktívny sociálny dialóg a intenzívnu komunikáciu s odborníkmi reprezentujúcimi podnikateľské prostredie. Kvalitný sociálny dialóg môže zároveň zmierniť dosahy pretrvávajúcej krízy, lebo umožňuje sociálnym partnerom viesť o navrhovaných zmenách odbornú diskusiu.


Taktiež apelujeme, aby tu fungoval transparentný a predvídateľný legislatívny proces, ktorý sa, žiaľ, pod rúškom núdzového stavu často zneužíval. Často dochádzalo k veľmi neprehľadným a neustále sa meniacim zmenám v legislatíve, ktoré podnikatelia nestíhali sledovať. Všetky relevantné návrhy zákonov, ako aj ďalších dôležitých opatrení by mali byť dôsledne prerokované a posúdené aj na Hospodárskej a sociálnej rade SR. Súčasná situácia na Slovensku je pre podnikateľský sektor kritická. Prepuknutie pandémie COVID-19 spôsobilo škody takmer v každom odvetví, čo spôsobuje straty významného rozmeru. Považujeme preto za potrebné, aby vláda citlivo zvažovala každé prijímané opatrenie a snažila sa ešte výraznejšie pomáhať podnikateľskému sektoru. Dúfame, že sa situácia s príchodom novej vlády stabilizuje a politici sa budú môcť sústrediť aj na otváranie ekonomiky a pomoc zamestnávateľom.


01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-27 14:38:14 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo je v kríze dlhé roky. Takto zle na tom však ešte nebolo 05 - Modified: 2022-04-25 08:46:47 - Feat.: - Title: Firma známeho právnika skončila v konkurze. Je spojená aj s Malatinského skrachovaným projektom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:39