Pavol PrepiakHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Zamyslenie o smetiach

08.04.2021, 00:00
Zníženie produkcie priemyselných odpadov sa dá dosiahnuť aj revolučne.

Smeti sú produktom denného života. Sú dôsledkom ľudskej činnosti, ale aj technologických procesov vo výrobných závodoch. Koľko ich vznikne, závisí od toho, čo robíme – či celý deň klikáme na statusy na Facebooku alebo stojíme za sústruhom. Neexistuje však stav, pri ktorom dosiahneme stopercentnú bezodpadovosť. Aj Tichá a Kôprová dolina denne produkujú svoj odpad a následne si ho prírodne spracúvajú.


V našom automobilovom odvetví sme sa pred niekoľkými rokmi pri výrobe tony výrobku a zapojení fungujúcich vzťahov v nakladaní s odpadom dokázali postarať takmer o všetok odpad. Problémom bolo posledných sto gramov odpadov. Patrili sme medzi najlepších. Situácia sa otočila a dnes sme na opačnej strane. Namiesto gramov máme kilogramy a otázku: Ako ďalej?


Na negatívny trend a problémy pravidelne upozorňujeme už od roku 2018. Naši odpadárski partneri sa odklonili od materiálového a surovinového spracovania a v (naj)lepšom prípade niektorí pokračovali ako zneškodňovatelia.


Riešenia s odpadmi vyžadujú dlhodobé štátnické uvažovanie. Štvorročné politicko-(pred)volebné skratky zväčša prinesú nefungujúce riešenia a patové situácie.


Zníženie produkcie priemyselných odpadov sa dá dosiahnuť aj revolučne. Napríklad tak, že vyprevadíme priemysel zo Slovenska, nech ide špiniť inde. My si kúpime len výrobky. Verím, že táto situácia nenastane a na Slovensku zostane produkcia, šikovní ľudia a zamestnanosť. A zostanú aj odpady. S tými budú nakladať súkromné spoločnosti, možno súkromno-verejné. Nebudú to nepriatelia životného prostredia, práve naopak. Budú pomáhať riešiť dôsledky nášho každodenného života. Partneri, s ktorými budeme ťahať za jeden koniec povrazu, aby sme skládkovali len to, čo nedokážeme znovu použiť, recyklovať, inak zhodnotiť alebo zneškodniť.


Produkcia odpadov na Slovensku dosahuje ročne niekoľko miliónov ton. Celoročné odpady Slovenska naložené na známu TATRU 148 by na diaľnici z Bratislavy do Košíc stáli vo všetkých prúdoch – nárazník na nárazník. Slovensko je priemyselná krajina, tieto odpady tvoria väčšiu polovicu.


Náš záujem sme pretavili aj do návrhu oblasti v Pláne obnovy a odolnosti SR. V lete minulého roka sme odovzdali materiál na riešenie situácie v oblasti cirkulárnej ekonomiky a odpadov. Ponúkli sme riešenia s cieľom minimálneho skládkovania, ku ktorému sa priemysel hlási. Zahrnuli sme odpady nebezpečné, obyčajné, priemyselné, ale aj komunálne.


Je najvyšší čas, aby sme sa tejto téme venovali v spoločnom konsenze a neohrozili životné prostredie či konkurencieschopnosť Slovenska.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:27