kancelária, biznis, prácaDreamstime
StoryEditor

Potrebujeme dnes ešte kancelárie?

13.04.2021, 00:00
87 percent manažérov veľkých firiem plánuje prehodnotiť svoju stratégiu ohľadne kancelárií v najbližšom roku.

Situácia si vyžiadala, že pracujeme inak. Home office je nový štandard všade, kde je to len trochu možné. Technologicky sme sa adaptovali rýchlo a efektívne a zistili sme, že veľa práce sa naozaj dá robiť na diaľku a v slušnej kvalite.


Náklady sú, samozrejme, v kritických časoch jednou z priorít, a tak firmy menia postoj aj ku kancelárskym priestorom. Interne prebiehajú diskusie, aká je vlastne ich hodnota a akú majú hrať rolu v rámci fungovania firmy s cieľom optimalizácie prenajatej plochy.


Štandard sa buduje dlhodobo a relatívne pomaly. Tento nový štandard však vznikol šokom a z nevyhnutnosti. Aj keď to má svoje výhody, má to aj veľa rizík. Veci, ktoré sme si vyskúšali krátkodobo, máme totiž tendenciu zovšeobecniť a predpokladať, že budú fungovať dlhodobo. Aj keď ešte nevieme vyhodnotiť negatívne dosahy. Na výsledky, produktivitu, spokojnosť zamestnancov.


Reálne stretnutia sú nenahraditeľné na rozvoj spolupráce, budovanie tímu, kreatívne nápady a inovácie alebo riešenie náročnejších problémov. A, samozrejme, pre firemnú kultúru, ktorá sa stáva hlavným diferenciátorom úspešnosti. Dnes totiž nie je vôbec problém skopírovať akýkoľvek biznis model. Úspešné firmy preto definujú skôr ľudia a hodnoty firmy a, samozrejme, dôležité rozhodnutia v správnom čase.


Mnohým ľudom práca z domu vyhovuje, majú na ňu vytvorené podmienky a cestovanie im nechýba. Iná skupina však cíti, že kuchyňa nie je úplne ideálne miesto na dlhodobé fungovanie. Je pravda, že otvorenie škôl zlepší pohľad na vec, ale na ergonómiu priestoru máme predsa len iné požiadavky.


Zatiaľ sa ukazuje, že novým dlhodobým štandardom pre office nájomníkov je hybridný model. Flexibilita práce na diaľku v kombinácii s novým dizajnom interiéru zameraného na spoluprácu, komunikáciu a kreativitu. Úspora na výmere tak ponúka priestor na vyššiu kvalitu. Potreba nájomníkov reagovať na aktuálnu situáciu bude mať vplyv aj na dĺžku nájomných zmlúv. Jedným z riešení je napríklad model flexibilných kancelárií, prostredníctvom ktorého si vedia doplniť dlhodobý kontrakt o krátkodobejšie požiadavky.


Podľa januárového prieskumu PWC 87 percent manažérov veľkých firiem plánuje prehodnotiť svoju stratégiu ohľadne kancelárií v najbližšom roku a podobné percento preferuje hybridný model. Viac ako polovica uvažuje dokonca o rozšírení priestorov z dôvodu zvýšenia sociálnych odstupov, 61 percent hovorí o konsolidácii svojich priestorov do jednej biznisovej lokality.


A aký bude mať tento trend vplyv na naše bývanie ? Bude to znamenať dopyt po väčších bytoch, aj keď sa rast ich cien nespomalil. Odpovede na tieto otázky budú známe už tento rok.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 04:31