Miroslav ŠatanTASR
StoryEditor

Gebuziny Mira Šatana

29.04.2021, 00:00
Táto stredoeurópska republika nemá pravidlá v láske, ale azda jej raz svitne.

V polovici decembra minulého roka vláda SR uviedla do života covidový automat, ktorý má regulovať všetky protipandemické nastavenia v štáte. Desať mesiacov trvalo, kým obyvatelia Slovenska dostali návod, čo, kedy a za akých okolností bude otvorené, povolené, zatvorené, zakázané.


Pracovníci sekcie športu na ministerstve školstva pod vedením Pavla Smutného začali pripravovať športový semafor. Zber dát z okolitých krajín, fakty z USA, Austrálie začali plniť databázu. Požiadali sme desať športových subjektov rôznych športových odvetví, aby nám výsledky pripomienkovali. Rozdelili sme športy na kategórie s nízkym, so stredným a s vysokým rizikom. Je predsa očividný rozdiel medzi šachom, dvojhrou v tenise – volejbalom – basketbalom a napríklad bojovými športmi, kde dochádza k fyzickému kontaktu. Jasne sme zadefinovali povinnosť nosiť rúško, odstupy pri cvičeniach, etapu, kedy budú povolené súťaže, vstup divákov na tribúnu.


Všetky dáta sme dali do mlynčeka a študenti zo strednej školy na Hálovej vytvorili semafor – covidsport.sk. Na tomto webovom rozhraní si kliknete okres, vyberiete šport a viete, čo je povolené. Zložité a jednoduché zároveň, absolútne prehľadné. Urobili sme to aj preto, aby sa kultúra, cestovný ruch a cirkev od nás inšpirovali a urobili si vo svojom segmente niečo podobné. A nastal neskutočne dlhý a úmorný boj s odbornou skupinou vedcov, profesorov v poradnom orgáne vlády – konzíliom. Vládou prijatý automat mal vo vysvetlivkách písmenko k, ktoré oprávňovalo rezort školstva zadefinovať riziká a urobiť kategorizáciu športov. Čelili sme epidemiológom, nevzpierali sa pri slovách incidencia, referenčné číslo, lôžka, ventilátory. Iritovalo nás však, keď nás školili o nebezpečenstve bowlingu, šachu a telesnej výchovy prváčikov. Nekonečné hodiny vysedávania v konzíliu, pandemickej komisii, ústrednom krízovom štábe, ktorý sa viac podobal na sedemhodinové vyvolávanie duchov ako konštruktívne porady.


Športový semafor stráca v týchto dňoch opodstatnenie, lebo stačí vyhrať majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, mať na jazyku balamutiace bunky a v kombinácii so šarmom postavíte na hlavu logiku všetkého. Tí istí profesori otočili a uverili gebuzinám Mira Šatana. Športový semafor je tu však aj pre ďalšie časy nepohody. Ak sa ďalšou mutáciou alebo iným svinstvom situácia v budúcnosti zhorší, sme pripravení. Máme pravidlá, normy, poriadok. Táto stredoeurópska republika to nemá úplne v láske, ale azda jej raz svitne.

Autor je štátnym tajomníkom ministerstva školstva pre šport.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 02:39