archív SAV
StoryEditor

Čo sme sa za rok naučili?

30.04.2021, 00:00
Vedeckí pracovníci sa z obdivovanej skupiny stali nepriateľmi.

Radi by sme si povedali, že nič mimoriadne, že to bol rok ako každý iný. Ale nebol. Stalo sa nešťastie, dokonca prírodná katastrofa. Narazili sme na smrteľný vírus.


Naučili sme sa – aj keď v konflikte – s ním žiť. Už nás prestali desiť štatistiky o pribúdajúcich mŕtvych. S uľahčením konštatujeme, že dnes nás opustilo „iba“ 50 – 60 spoluobčanov, veď nedávno to bolo viac ako 100. Je to desivá pravda. A hoci štatistiky uvádzajú tisíce mŕtvych, v spoločnosti pribúda množstvo bizarného správania a bizarných stanovísk. Odborníci potvrdzujú dôležitosť rúška či respirátora, ale pred úradom prezidentky sa konala „antirúšková“ demonštrácia. Odborníci zdôrazňujú význam očkovania, ale antivaxerské skupiny ho úspešne spochybňujú. Aféra Sputnik V infikovala vzťahy v koalícii a zasadila ranu dovtedy konzistentnému zahraničnopolitickému nastaveniu Slovenska. Vedeckí pracovníci sa z obdivovanej skupiny stali nepriateľmi. Odborná analýza koncepcie plošného testovania neexistuje, je vágna. Registrujeme vizionárov, ktorí nemajú s virológiou a epidemiológiou nič spoločné, ale majú čarovnú guľu predpovedania budúcnosti, hoci bez metodiky ich prognóz. Verejný priestor sa stáva arénou kvalifikovaných otváračov a zatváračov ekonomiky. Je zaujímavé, že keď bola pandémia ako-tak pod kontrolou, otvárači ekonomiky burcovali za redukovanie protipandemických opatrení, a keď sa situácia zhoršila, burcovali proti inštitúciám, že neprijali tvrdší lockdown. Následne preferencie politických strán stúpali a klesali.


Takto by som mohol pokračovať dlho. Jediný pozorovateľný, aj keď neradostný výsledok je, že pandémia je zatiaľ o krok pred nami. Keď sa už-už blížime k riešeniu, príde nová mutácia ako tá britská počas Vianoc a posunie nás takmer na začiatok. Očkovanie je nádej, ale musíme zaočkovať veľkú časť populácie a musíme ju zaočkovať rýchlo. Na to prvé je potrebné vniesť do verejného priestoru odbornosť a racionalitu, aby občania uverili potrebe a zmyslu vakcinácie. To druhé, teda rýchlosť zaočkovania veľkej časti populácie, sú vlastne preteky s rýchlosťou mutovania vírusu. Dnešné vakcíny sú dobré na súčasné typy vírusu. Ak nebudeme zaočkovaní včas, dáme vírusu šancu zmutovať a súčasné vakcíny budú naň krátke.


Uplynulý rok nám ukázal, že sme už unavení z dodržiavania opatrení. Chceme väčšiu voľnosť. Únava a otupenie strachu z rizika vedie k strate pudu sebazáchovy. Na to upozorňujú odborníci aj dnes. Najviac tragédií na cestách je z únavy vodiča. Veľmi si prajem, aby únava z pandémie neviedla k ďalším fatálnym nešťastiam v našich životoch.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:07