TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kvalitné nemocnice len pre vybraných

06.05.2021, 00:00
Tri milióny Slovákov si nezaslúžia zrekonštruované nemocnice a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť?

Zaslúži si pacient žijúci v Bratislave rovnako kvalitnú nemocničnú starostlivosť ako pacient z Bardejova? Vyzerá to ako rečnícka otázka, na ktorú by každý odpovedal s určitosťou áno. Bohužiaľ, schválený návrh plánu obnovy vychádza z úplne iného predpokladu. Kvalitné vybavenie a zrekonštruované alebo nové nemocnice si podľa neho zaslúžia len vybraní pacienti, ktorí majú to šťastie, že žijú v regióne so štátnou nemocnicou. Tie zvyšné tri milióny Slovákov majú proste smolu.


Podľa aktuálneho nastavenia plánu obnovy má historicky najväčšia investícia do slovenského zdravotníctva skončiť len v niektorých vybraných zariadeniach. Pripravovaný návrh totiž nevychádza z kritéria dôležitosti a úlohy nemocníc, ale všetky prostriedky plánuje vložiť len do zariadení, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva.


Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá je členom AZZZ SR, preto označila tento návrh za vyslovene zlý a diskriminačný. A nezostala v tom sama. Jej iniciatívu Pomôž svojej nemocnici, ktorá žiada, aby investície z plánu obnovy boli rozdelené do nemocníc spravodlivo a na základe predchádzajúcej analýzy nemocničnej siete, podpísalo už vyše 10-tisíc ľudí. Rovnaký názor majú aj ďalšie zdravotnícke organizácie, napríklad Asociácia súkromných lekárov a Asociácia na ochranu práv pacientov.


Nie je sa čomu čudovať. Toto rozhodnutie totiž z veľkej časti slovenských pacientov, ktorí majú tú smolu, že žijú v regióne s „neštátnou“ nemocnicou, robí občanov druhej kategórie. Len pre informáciu, v spádovej oblasti nemocníc, ktoré by boli vylúčené z možnosti dostať investície z plánu obnovy, žije viac ako 3 milióny Slovákov. To skutočne má niekto pocit, že títo pacienti si nezaslúžia nové alebo zrekonštruované budovy nemocníc a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť?


Správny postup je pritom jednoduchý a opakovane sa k nemu Slovensko zaväzovalo. Využitie prostriedkov na obnovu nemocníc by malo v prvom rade podliehať kritériu dôležitosti zariadení a ich úlohy v nemocničnej sieti. Teda spraviť najprv reformu, optimalizáciu nemocničnej siete, zistiť, ktoré nemocnice majú strategickú polohu alebo úlohu v slovenskom zdravotníctve a do nich investovať. Nie diskriminovať poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti na základe toho, kto je ich zriaďovateľ alebo vlastník.


Ja som optimista. Verím, že vo finále sa rozhodneme na základe dát, a nie na základe ideológie a slovenské zdravotníctvo tak opätovne nepremešká možnosť konečne výrazne zlepšiť podmienky a kvalitu pre zdravotníkov a aj pacientov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 11:04