Martin VlachynskýHN Pavol Funtál
StoryEditor

Chorý dlh

10.05.2021, 00:00
Chorý dlh sa stane zdravým, keď existuje finančné prepojenie medzi zákazníkom a službou.

„Dlh“ evokuje riziko, bremeno, exekútorov a bankrot. V trhovej ekonomike má však dlh významnú úlohu. Je to jeden z nástrojov, ako spojiť roztrúsený kapitál a vytvoriť viac hodnoty, z ktorej sa následne dlh splatí. Ak investícia nevytvorí dostatočnú hodnotu, dlh nesplatí a zbankrotuje. No keď nie sú úrokové miery príliš pokrivené centrálnou bankou, suma úspešných projektov prevyšuje tie neúspešné a ekonomika rastie. To je zdravý dlh.


Existuje aj chorý dlh. Zdroje získané pomocou chorého dlhu sa ani nepokúšajú priniesť zvýšenú hodnotu v budúcnosti. Nie sú naviazané na žiadne investície ani podnikateľské plány. Chorý dlh slúži len na udržanie pri živote, bez nádeje na zmenu. Stretáme ho v systémoch, kde si príjmy a výdavky žijú svojím nezávislým životom, typicky vo verejnom sektore.


Pekným príkladom je dlh v slovenskom zdravotníctve. Z čerstvého vládneho materiálu vyplýva, že dlh v zdravotníctve na konci minulého roka dosiahol 666,63 milióna eur. Väčšina z neho sa ukrýva v nemocniciach, a to hlavne v štátnych. Bude to znamenať už siedme oddlžovanie a historické náklady oddlžovania prekročia tri miliardy eur. Systém nedokáže sám generovať ani dostatočnú hodnotu na jeho splatenie, nieto ešte na ďalšie investície v budúcnosti. Je to tak preto, lebo je úplne roztrhnutý vzťah služba – zákazník. Výdavky v systéme si žijú svojím životom a príjmy svojím, úplne nezávislým životom. Tieto dva svety sa stretnú len raz ročne, keď politici zostavujú rozpočet.


Financie v zdravotníctve sú vlastne verejné financie v malom. Na jednej strane sú politické sľuby voličom a záujmovým skupinám (služby a produkty zadarmo, automatický rast miezd, politicky určená sieť poskytovateľov, exekučná amnestia...). Na strane druhej je realita odvodových príjmov, ktoré sa odvíjajú od výkonnosti ekonomiky a sľuby politikov ich nezaujímajú. Keďže zdravotníctvo je vnímané voličmi veľmi citlivo, tak tomu zodpovedá aj miera politických sľubov, a teda aj generovanie obrovského deficitu v systéme.


Chorý dlh sa stane zdravým, keď existuje finančné prepojenie medzi zákazníkom a službou. To znamená miesto nekonečného oddlžovania prejsť z rozpočtového systému na systém (nominálneho a dotovaného) poistného, zadefinovanie produktu („nárok“) a pôsobenie konkurencie (bez exekučných amnestií a oddlžovaní pre vyvolených), ktorá pomáha potláčať do úzadia menej efektívne subjekty a nahrádzať ich efektívnejšími.


Činnosť INESS podporili aj poisťovne Dôvera a Union.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 06:51