BitcoinReuters
StoryEditor

Kto ešte neinvestoval do bitcoinu?

11.05.2021, 00:00
Finančné bubliny často začínali nejakou inováciou a viera nie je najlepšou investičnou stratégiou.

V digitálnom priestore dnes existuje štyritisíc kryptomien. Bitcoin je z nich najznámejšou a dlhodobo aj najdrahšou. Vznikol pred viac ako 10 rokmi a rozbehol niečo, z čoho sa vytvorilo samostatné technologické odvetvie. Za minulý rok narástla jeho cena štvornásobne, v tomto roku doteraz len o sto percent. Zaoberať sa otázkou, prečo sa dnes píše čoraz viac článkov o investovaní v súvislosti s kryptomenami, je zbytočné. Lacným peniazom na trhu dnes zjavne neujde žiadna potenciálna bublina.
Malý, ale zato neobjektívny prieskum v mojom okolí mi potvrdil hypotézu, že aj ten, kto reálne uvažuje o kúpe bitcoinu, nevie o jeho technickom fungovaní takmer nič. Je to síce v rozpore s dobrou radou Warrena Buffeta neinvestovať do ničoho, čomu nerozumiem, ale dobre. Veď koľkí z nás poznajú všetky firmy v akciovom indexe, ich biznis model a finančné výsledky? A pritom tam mnohí máme zainvestované dôchodkové úspory. Akciový trh však v regulovanej forme funguje už viac ako storočie a väčšina firiem robí reálne veci a zarába peniaze.


Zakladateľ bitcoinu tvrdí, že navrhol systém elektronických transakcií bez toho, aby bol založený na dôvere. Nemusíte veriť žiadnej autorite, ktorá potvrdí, že transakcia prebehla správne. Všetky operácie sú prostredníctvom blockchainu zverejnené, skontrolované a potvrdené navzájom celou sieťou účastníkov. To platí pre účastníkov, ktorí rozumejú štruktúre a fungovaniu systému. Pre ostatných je to paradoxne len o dôvere. Veria, že systém bude bezpečne fungovať, že bude široko rozšírený a akceptovaný verejnosťou a firmami, že bitcoiny mi z virtuálnej peňaženky len tak nezmiznú, že neskrachuje kryptoburza, že ho regulátor nezakáže a že cena bude brutálnym tempom rásť. Investovať do niečoho, čo nemá za sebou reálnu hodnotu a negeneruje žiaden príjem, je teda len otázkou viery. Poučení minulosťou vieme, že finančné bubliny často začínali nejakou inováciou a viera nebývala tou najlepšou investičnou stratégiou.


Digitálny svet je o exponenciálnom raste. A hodnotiť tento svet tradičnými metrikami nemusí fungovať. Investovanie však stále je o tradičných metrikách. Vieme si dnes nakresliť scenár, v ktorom z dôvodu akceptovania autoritami a zároveň limitovaného množstva budúcich bitcoinov v obehu môže byť ich hodnota aj 20-násobne vyššia ako terajších 58-tisíc dolárov. Ale aj scenár, keď napríklad technologická chyba, zákaz regulátorov alebo presadenie inej a efektívnejšej kryptomeny pošle jeho hodnotu k nule. Zhodnotenie rizika a výnosu by malo byť súčasťou každej rozumnej investície. A toto cvičenie by mal absolvovať každý, kto ešte neinvestoval do bitcoinu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 04:15