vzdelávanie, školaStockExpert
StoryEditor

Inovácie nezastavíme. Tešme sa z toho a napredujme spolu s nimi

13.05.2021, 00:00
Účasť Slovákov na celoživotnom vzdelávaní je len na úrovni necelé štyri percentá, pričom priemer krajín EÚ predstavuje takmer 12 percent.

Plán obnovy a odolnosti sa počas posledných týždňov rozoberal z každej strany. Program reforiem a verejných investícií takmer za 6,6 miliardy eur je už dva týždne v Bruseli. Z kruhov zamestnávateľov, odborárov či opozície si vyslúžil viac kritiky ako chvály. Odpovedá dostatočne na všetky výzvy, ktoré našu krajinu čakajú, alebo ním len dobiehame investičný dlh, ktorý sme dlhé roky zanedbávali? Uvidíme o niekoľko rokov.

Potrieb a výziev sa na Slovensku nájde veľa, Plán obnovy a odolnosti je, žiaľ, len jeden. Aj keď sa doň nevošlo všetko, čo odborná verejnosť vrátane nás presadzovala, búrlivá diskusia otvorila mnoho relevantných tém a priniesla veľa dôležitých podnetov, ktoré by nemali upadnúť do zabudnutia. Rozprávajme sa o nich aj naďalej a hľadajme spôsoby, ako ich realizovať. Ide napríklad o reformu odpadového hospodárstva so zameraním na priemyselné odpady, ktoré je momentálne vo veľmi zlom stave, či záväzky, ktoré nám vyplývajú zo Zelenej dohody v súvislosti s budovaním nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily.


Ďalšou z tém, ktorá patrí do tejto kategórie, je potreba nadčasovej reformy celoživotného vzdelávania, respektíve ďalšieho vzdelávania dospelých. Vnímame veľkú zraniteľnosť Slovenska vo flexibilite prípravy kvalifikovanej pracovnej sily pre potreby trhu práce. Napríklad v oblasti výroby elektrotechniky sa zoznam potrebných zručností zamestnanca mení každých päť rokov. Napokon, stačí sa poobzerať po vlastnej kuchyni. Kým chladnička bola pred 10 rokmi len zariadenie na chladenie, dnes vám vie na diaľku objednať potraviny. Keď si porovnáme autá spred 20 rokov s tými dnešnými, rozdiel je markantný. Ako asi budú vyzerať o ďalšie dve dekády?

Prirodzený vývoj technológií nezastavíme. Tešme sa z neho a popritom učme ľudí nové zručnosti. Bude to však výzva. Podľa štatistík je účasť Slovákov na celoživotnom vzdelávaní len na úrovni necelé štyri percentá, pričom priemer krajín EÚ predstavuje takmer 12 percent. Zamestnávatelia vrátane Asociácie priemyselných zväzov sa ani v tomto prípade nevidia len v úlohe kritikov a teoretikov. Máme ambíciu byť aktérom zmeny. Nebojíme sa povedať, že jedným z najvhodnejších poskytovateľov celoživotného vzdelávania je práve zamestnávateľ, ktorý disponuje modernými technológiami.

Trh práce sa pod vplyvom inovácií nielen v priemysle postupne transformuje do takej dynamickej podoby, že človek aktívny v pracovnom procese sa bude musieť rekvalifikovať niekoľkokrát za život. Neviďme v tom však problém, viďme v tom príležitosť pre nás všetkých – príležitosť napredovať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 17:39