HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Mestá a obce podržali vládu v pandémii, tá im to vracia prekvapujúcim spôsobom

14.05.2021, 00:00
Namiesto kompenzácií výpadkov v rozpočtoch miest, obcí v dôsledku pandémie však prišla len ponuka vládneho úveru.

Máme za sebou rok pandémie, viac ako 12-tisíc našich blízkych covidu podľahlo, a možno ich nemuselo byť toľko, ak by bol manažment pandémie menej chaotický a efektívnejší. Ak niečo za posledný rok pri zvládaní pandémie fungovalo, boli to samosprávy.

Starostovia a primátori zachraňovali štát pri celoplošnom testovaní, samosprávne kraje ukazujú, ako sa dá zvládnuť manažment očkovania.

A odpoveď centrálnej vlády? K hlúpym atakom expremiéra Matoviča na starostov a primátorov je zbytočné sa vracať. Namiesto kompenzácií výpadkov v rozpočtoch miest, obcí v dôsledku pandémie však prišla len ponuka vládneho úveru. A namiesto posilňovania kompetencií miest a obcí, ktoré v čase krízy ukázali, že sa vedia postarať o svojich občanov, prichádza ďalšia centralizácia v takmer každom legislatívnom akte, ktorý sa týka samospráv. Bez ohľadu na deklarovaný zámer prípravy štrukturálnej reformy verejnej správy deklarovaný vo vládnom programe.

Ministerka spravodlivosti cez súdnu mapu určila vlastné hranice územného členenia. Vicepremiér Holý cez stavebný zákon a zákon o územnom plánovaní zasahuje do kompetencií samosprávy a v podstate nás smeruje k českému modelu a nadraďuje VÚC mestám a obciam. A teraz prichádza šéf Policajného zboru, ktorý ide kresliť vlastnú mapu územného členenia pre políciu.

Ako píše bývalý splnomocnenec pre reformu verejnej správy Viktor Nižňanský, „vláda si našla partnerov v predsedoch samosprávnych krajov. Tí cítia, že rastom významu miest ako centier osídlenia, dokonca priamo podporovaných Európskou komisiou..., sa stále viac otvára otázka ich potrebnosti v súčasnej podobe... Je priam cítiť zúfalú snahu predsedov strkať nohu do dverí všade, kde sa to len dá. Príkladom je snaha o podriadenie si miestnej samosprávy v oblasti prípravy stratégií na čerpanie eurofondov, alebo v rámci zákona o územnom plánovaní..., ale aj presadzovanie zmeny financovania samosprávy spôsobom, ktorý je pre mestá a obce nevhodný...“

Tieto kroky smerujú k likvidácii autonómnosti miestnej samosprávy a k jej podriadeniu centrálnej moci a popierajú filozofiu ponovembrového vývoja decentralizácie na Slovensku. Idú proti jej princípom namiesto toho, aby ich prehĺbili. Európske skúsenosti ukazujú, že čím je krajina viac a zmysluplne decentralizovaná, tým lepšie prosperuje. Preto sa aj v parlamente opýtam premiéra Hegera, kedy uvidíme sľubovaný komplexný návrh štrukturálnej reformy verejnej správy.

Autor je poslanec NR SR za stranu SPOLU, primátor Hlohovca a člen Republikovej rady Únie miest Slovenska.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 08:06