byty, bývaniePavol Funtál
StoryEditor

Bývanie v Bratislave je najdrahšie v EÚ

17.05.2021, 00:00
Dostať sa k adekvátnemu úveru na kúpu bytu v Bratislave sa môže stať nesplniteľným snom.

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie vzrástli v prvom štvrťroku o 4,2 percenta. Od boomu v rokoch 2006 až 2008 iba raz cena medzikvartálne poskočila rýchlejšie. Aj to ako korekcia prechádzajúceho poklesu. Teraz ceny konzistentne stúpajú na nové historické maximá už štvrtý kvartál za sebou tempom presahujúcim tri percentá. Od predchádzajúceho vrcholu v polovici roku 2008 sú ceny nehnuteľností vyššie v priemere o 25 percent. Ceny bytov dokonca o 35 percent.

Cena bývania je obzvlášť drahá v hlavnom meste. Platí to v rámci Slovenska aj medzinárodne. V pomere k priemernému platu je kúpnou cenou bytu Bratislava po Paríži a Prahe tretia najdrahšia metropola EÚ. To platí aj z pohľadu ceny nájomného k platu. Na rovnakom treťom mieste v prípade nájomného za jednoizbový byt a len o jednu priečku nižšie v prípade trojizbového bytu.

Znamená to, že sú ceny nehnuteľností u nás uletené a bežnému človeku nedostupné? Podľa NBS je trh nadhodnotený. Vo svojej novembrovej správe o finančnej stabilite rozdiel medzi aktuálnou a fundamentálnou cenou bytov kvantifikovala na 19 percent. A odvtedy sa nožnice medzi cenami a príjmami ešte roztvorili. Na porovnanie, v čase realitnej bubliny v roku 2007 až 2008 nadhodnotenie cien oproti odhadnutej fundamentálnej vrcholilo na úrovni 23 percent.

Na druhej strane, v pomere k platom sú ceny nehnuteľností na bývanie aj napriek ich nedávnemu rýchlemu rastu ešte stále zhruba o 20 percent nižšie ako v roku 2008. A navyše úrokové sadzby sú oveľa nižšie ako vtedy. Podľa jednoduchej metriky pomeru ceny nehnuteľnosti vrátane úveru k príjmom je finančná dostupnosť bývania lepšia ako dlhodobý priemer. Platí to aj o hlavnom meste, ktoré si paradoxne v tejto metrike oproti zvyšku Slovenska v ostatných rokoch o niečo polepšilo. Priemerné ceny nehnuteľností totiž vo viacerých krajoch rástli ešte rýchlejšie ako v Bratislavskom kraji, no mzdy rástli porovnateľne rýchlo.

Takýto jednoduchý pohľad však neobstojí skúškou reálnej dostupnosti úveru. Tá naráža na limity, ktorými sa regulátor a veritelia snažia udržať zadlženosť obyvateľov v rozumných medziach. Aj ľudia s úsporami a menším požadovaným úverom k nehnuteľnosti tak v Bratislave môžu naraziť na obmedzenie celkového dlhu voči príjmu. A porovnateľne zarábajúci ľudia bez úspor, ktorí sú nútení zobrať si úver na celú kúpnu cenu, narazia na limit podielu splátky k príjmu. Dostať sa k adekvátnemu úveru a stúpiť na rebríček nehnuteľností sa tak pre mnohých, zvlášť mladých ľudí bez úspor, v Bratislave môže stať načas nesplniteľným snom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:43