Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Nie potenciál človeka, ale potenciál ľudstva

24.05.2021, 00:00
Život v tomto alternatívnom svete by bol bohatší, dlhší a bezpečnejší.

Pred pár dňami bežal v televízii jeden z tých filmov, v ktorých hrdina získa superschopnosti odomknutím skrytého potenciálu svojho mozgu. Poznáte to, také to „človek využíva len XY percent svojich neurónov“ a správne mierená injekcia či tabletka dokážu zobudiť ten zvyšok.

Chápem, že pre Hollywood má väčší potenciál hrdina – jednotlivec, zachraňujúci svet. No kým neuroveda nám hovorí, že takéto niečo asi možné nie je, ekonómia nám ponúka podobný, no oveľa reálnejší zázrak. Nespočíva v odomknutí potenciálu mozgu jednotlivca, ale v odomknutí produktívneho potenciálu ľudstva.

Spravme si také mentálne cvičenie. Predstavte si, že by všetky krajiny na svete dosahovali ekonomickú produkciu na obyvateľa niekde na úrovni Nemecka, Švajčiarska alebo Spojených štátov amerických. Mozambik by bol ako Švédsko, Laos ako Singapur, Bolívia ako Kanada. Michalovce by susedili nie s chudobným Užhorodom, ale s ukrajinskou verziou Bernu. Indonézia by súťažila s USA v letectve, Nigéria s Nemeckom vo vývoji liekov a Kišiňov by bol svetovým centrom pre nanoimplantáty. Život v tomto alternatívnom svete by bol bohatší, dlhší a bezpečnejší.

Sci-fi? Takáto predstava nemá nerealistické základy. Biologická podstata členov rôznych národov ohľadne schopnosti prosperovať je rovnaká. Praktickým dôkazom sú USA, ktoré sa vo svojej prosperite nemôžu odvolávať na rasu ani náboženstvo. Chýba však tá injekcia, ktorá by zablokovaný potenciál odomkla.

Na rozdiel od hollywoodskeho filmu však netreba svetielkujúcu kvapalinu od šialeného vynálezcu. Ten zázračný liek je známy minimálne od roku 1776, keď Adam Smith napísal Bohatstvo národov. Iste, o detailoch sa dá hádať do krvi, no základný popis ingrediencií ostáva rovnaký. Jeho obsahom je slobodné a nerušené objavovanie príležitostí na uspokojenie ľudských potrieb, vytváraných kombináciou rôznych vstupov a ich vzájomnou výmenou medzi ľuďmi. Tento proces je rušený priamym násilím, ale aj zákazmi, príkazmi či niečím čo by sme nazvali „tabu“. Teda démonizovaním obchodu, podnikania či zisku.

Od Ameriky či Británie 19. storočia cez povojnové Nemecko až po čínske reformy 80. rokov krajiny tým viac odomknú svoj potenciál, čím viac sa otvoria dovnútra aj navonok. Nanešťastie, v poslednom čase vidíme čoraz viac falošnej medicíny. Démonizuje sa podnikanie, obchod či samotná výroba. Základné stavebné kamene pokroku sa strácajú pod nánosmi prázdnych hesiel o „novom“ lepšom recepte, než je slobodný obchod a podnikanie. Superschopnosti tým nezískame, práve naopak...

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 02:45