BitcoinReuters
StoryEditor

Prečo kryptomeny potrebujú reguláciu

Pri komplexnom hodnotení kryptomien je potrebné brať do úvahy aj spotrebu elektrickej energie.

Súčasný proces evolúcie v technológiách a inováciách viedol k rýchlej digitalizácii vo všetkých oblastiach vrátane finančného sektora. To vyústilo do vytvorenia kryptomien. Od vzniku prvej kryptomeny v roku 2009 až po súčasnosť možno sledovať veľmi rýchly nárast nových kryptomien.

S vytvorením blockchainu, kryptobúrz a zavedenia účtovnej knihy vzniká aj otázka, ako ďalej zabezpečiť svetovú finančnú stabilitu, spoľahlivosť a bezpečnosť fungovania kryptomien.

Zavedenie decentralizovaného systému na základe rovnocenného prístupu všetkých účastníkov (peer-to-peer) a zabezpečenie transparentných a rýchlejších transakcií v reálnom čase je novou etapou vo vývoji platobných systémov a nástrojov, ale aj v ich nezávislosti od orgánov štátnej správy.

Pri komplexnom hodnotení kryptomien je potrebné brať do úvahy aj spotrebu elektrickej energie. Mining, teda ťažba bitcoinu a niektorých iných kryptomien, má vysokú spotrebu elektrickej energie, čo vedie aj k zvýšeniu objemu emisií oxidu uhličitého.

V snahe dosiahnuť čo najvyššiu odmenu sa pri ťažbe bitcoinu a niektorých iných kryptomien používajú super ultra výkonné počítače, ktoré zvyšujú spotrebu elektrickej energie a tým zvyšujú emisie oxidu uhličitého.

Charakteristickou črtou kryptomien je ich relatívne vysoká miera volatility. Tá je ovplyvňovaná rôznymi faktormi. Veľký vplyv na vývoj ceny hlavne bitcoinu majú vyhlásenia významných podnikateľov, zástupcov investičných bánk, ale aj stanoviská jednotlivých štátov o potenciálnom zavedení regulácie na kryptomenovom trhu.

Kryptomenový trh v súčasnosti nepredstavuje významné riziko pre svetovú finančnú stabilitu. Aj napriek tomu, že trh veľmi rýchlo rastie, celkový objem kryptomien predstavuje len približne tri bilióny dolárov. Celkový objem finančných aktív v roku 2021 predstavoval 468 biliónov dolárov. Možno očakávať, že rýchlo a nekontrolovane narastajúci počet a objem transakcií s kryptomenami a ich veľmi vysoká miera volatility môžu predstavovať aj istý stupeň rizika pre svetovú finančnú stabilitu.

Rok 2022 preto možno považovať za historický v prijímaní regulačných opatrení v oblasti kryptomenového trhu. V tomto kontexte je potrebné implementovanie regulačných opatrení hlavne proti zneužitiu kryptomien, praniu špinavých peňazí, nelegálnym operáciám a iným nežiaducim aktivitám, ktoré môžu ovplyvniť svetovú finančnú stabilitu.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:04