Reuters
StoryEditor

Slovensko pomáha aj na Blízkom východe

26.05.2021, 00:00
SlovakAid sa sústreďuje na zlepšovanie životných podmienok obyvateľov, ako aj na riešenie problémov migrantov.

Rozvojová pomoc je účinný nástroj zahraničnej politiky. V očiach slovenskej verejnosti však dlhodobo čelí spochybňovaniu. Mnohí si kladú otázku, či je vôbec nutné pomáhať iným krajinám, keď my máme svoje vlastné problémy.


Len nedávno som sa vrátila z pracovnej návštevy Libanonu, a preto sa chcem s vami podeliť o postrehy z tohto problémami zmietaného regiónu. Dlhodobo plánovaná cesta mala za cieľ pomôcť krajine sužovanej krízami rôzneho druhu, ktoré tvrdo zasiahli do života miestneho obyvateľstva. Moja cesta bola sprevádzaná silnými príbehmi z utečeneckých táborov, rozhovormi s pracovníkmi humanitárnych a rozvojových agentúr, ale najmä odovzdaním humanitárnej pomoci Slovenska takmer v hodnote 270-tisíc eur.


Libanon je jednou z partnerských krajín našej rozvojovej spolupráce – SlovakAid, ktorá sa v regióne Blízkeho východu sústreďuje na zlepšovanie životných podmienok miestnych obyvateľov, ako aj na riešenie problémov migrantov najmä zo Sýrie a z palestínskych území. Celkový objem rozvojovej spolupráce Slovenska v Libanone vo finančnom vyjadrení v rokoch 2012 až 2020 predstavoval takmer dva milióny eur.


Charakter kríz na Blízkom východe si vyžaduje dlhodobo efektívne prepojenie humanitárnych a rozvojových aktivít. Našimi projektmi chceme prispievať k skvalitňovaniu často zúfalých životných podmienok ohrozených skupín obyvateľstva. Slovensko v Libanone podporuje projekty zamerané na oblasť vzdelávania, vodného a odpadového hospodárstva a zdravotníctva. Sú spoločne identifikované so slovenskými mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi s miestnymi partnermi, čo významne prispieva k adresnosti, efektívnosti a udržateľnosti realizovaných projektov. Navyše pomoc tomuto regiónu je už niekoľko rokov zdôraznená aj účasťou Slovenska na bruselských donorských konferenciách na podporu riešenia situácie v Sýrii a jej susedstve.


Je nutné si uvedomiť, že naším angažovaním pomáhame aj celej Európe. Libanon je krajina, ktorá zvádza krutý a náročný trojboj – riešenie dosahov výbuchu prístavu v auguste 2020, dramaticky sa zhoršujúcej sociálnej a ekonomickej situácie v dôsledku nestabilnej vlády a pomoci takmer 1,5 milióna utečencov na svojom území, ako aj riešenie krízy COVID-19. Preto je naša angažovanosť a pomoc dôležitá. Som presvedčená, že aj ostatná návšteva slovenskej delegácie v Libanone k tomuto cieľu prispela, pretože len stabilné európske susedstvo môže viesť k bezpečnosti a prosperite Slovenska a jeho obyvateľov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:47