StoryEditor

Diesel namiesto Dežov

11.08.2008, 00:00

Náš premiér sa opäť blysol. Príspevok pri narodení prvého dieťaťa, ktorý bol pred šiestimi mesiacmi zvýšený na 25-tisíc korún, bude od januára budúceho roka vyplatený aj pri narodení druhého a tretieho dieťaťa. Toto a všeličo iné obsahuje sociálny balíček, ktorý vláda najbližšie (20. 8.) schváli. Takýto príspevok určite poteší, rodičia budú mať na postieľku a kočík, no na druhej strane je to nízka suma na to, aby ovplyvnila rozhodnutie, či dieťa mať, alebo nemať. Teda aspoň u tých rodičov, ktorí sú zvyknutí živiť sa vlastnou prácou. U takej 14-ročnej Aranky a 16-ročného Dežina, ktorí sumu 25-tisíc korún pokope v živote nevideli, to môže byť úplne inak. Pre nich bude 75-tisíc silným motívom mať čím skôr tri deti.
Rozdávať cudzie peniaze a tváriť sa pritom ako spasiteľ, to nášmu premiérovi ide. Určite aj preto, lebo nikdy vo svojom živote netvoril skutočné hodnoty a vždy žil len z peňazí niekoho iného. Na druhej strane, v náročných oblastiach, akou rómska problematika bezpochyby je, nespravil nič. Práve naopak: Platiť 75-tisíc korún pri narodení prvých troch detí zvýši počet analfabetov v našej krajine. Nech to znie akokoľvek cynicky, je to, bohužiaľ, pravda.
Samozrejme, nečakal som od neho, zrejme ako nikto z triezvo uvažujúcich ľudí, že 11 mld. korún investuje do inteligentného programu na vzdelanie pre rómske etnikum (ktorý by však najprv musel mať). Za 11 mld. korún mohol však napríklad znížiť dane na PHM. V rokoch 2002 až 2006 predložil Fico do parlamentu, vtedy ako líder opozície, päťkrát návrh zákona na zníženie spotrebnej dane na benzín a naftu. Vtedy táto daň bola o 8 % (benzín), resp. 21 % (nafta) vyššia než minimálna hranica stanovená EÚ. Dnes je spotrebná daň na benzín vyššia o 43 % a na naftu až o 59 %, čím sme sa spomedzi 27 štátov únie prebojovali na druhé miesto. Hlavne, že Dežino bude mať na chľast.

Richard Sulík je ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:43