StoryEditor

Inflácia, teší ma!

04.03.2008, 23:00

Cena ropy teda pekne rastie! Psychologický zlom prišiel, keď cena za barel o 2 USD prekročila stovku. Ekonómov však viac zaujímalo niečo iné. Ak prevedieme na dnešnú cenovú hladinu rekordnú cenu z roku 1980, prídeme práve k tým 102 dolárom. Inými slovami, ešte nikdy čierne zlato nebolo také drahé. A to, že v úzadí sú medzinárodní špekulanti asi v rovnakej miere ako globálny hospodársky vývoj, sa tu už mnohokrát premieľalo. Spotrebiteľov zaujíma najmä to, ako sa výsledok premietne do ich života. V roku 1980 sa hovorilo o "ropnej kríze". Svetová ekonomika (rozumieme pod tým krajiny dovážajúce ropu) bola takmer na lopatkách. Dobrou správou je, že štruktúra európskych ekonomík sa od základov zmenila. Služby majú už oveľa väčší podiel na hospodárstve, ako to bolo pred 30 rokmi. A platí to aj pre Slovensko, ktoré je významne orientované na automobilový priemysel.

Zlou správou je, že svetlo na konci tunela stále ešte nevidíme. Rozvojové a rozvinuté krajiny stále zvyšujú dopyt po energiách, dolár stále slabne, špekulanti ďalej hľadajú investičné alternatívy, drobných sporiteľov stále vábia do podielových fondov zameriavajúcich sa na komoditný trh. Priemerná cena v roku 2008 bude vyššia ako v roku 2007 a v roku 2009 bude zase vyššia ako v tomto roku. Môže vzniknúť cenová bublina, čo tempo rastu cien ešte viac poženie hore. Pred dvoma rokmi sa nám zdalo 100 dolárov za barel utópiou... Dnešných utopických 150 dolárov je iba otázkou času.

Drahšia ropa sa premietne cez drahšiu dopravu do ďalších cien. Spolu s tým ovplyvnia ceny ďalších energií: prvými v poradí budú plyn a elektrina. Záver: privyknime si, že zvýšená inflácia sa stane súčasťou nášho života.

Markéta Šichtařová je riaditeľkou analytickej spoločnosti Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 06:39