Reuters
StoryEditor

Ministerstvo proti regiónom

01.06.2021, 00:00
Úradníci vyrobili Sputnik v regionálnom rozvoji.

Vláda okrem Sputnika minulý týždeň schválila aj novelu zákona o podpore zaostávajúcich okresov. Tam patrí hlavne Rimavská Sobota, ktorá sa 20 rokov drží na čele rebríčka v miere nezamestnanosti, ale aj Kežmarok, Gelnica, Revúca, Rožňava a ďalšie okresy východného a južného Slovenska. Novela sa stala obeťou neodbornosti, malosti a straníckych škriepok. Nepochopením princípov programu tvoreného zdola úradníci vyrobili drahý systém 20 dotačných programov. Sputnik v regionálnom rozvoji.

Zákony by mali vychádzať z odborných analýz. Takáto – 92-stránková – analýza vznikla v marci aj na najmladšom ministerstve. Nikdy nebola oficiálne zverejnená. Jej závery boli: novela by mala posilniť rozhodovacie a koordinačné kompetencie regiónov a podpora najmenej rozvinutých okresov by mala byť súčasťou integrovaného prístupu v regionálnom rozvoji, integrovaných územných stratégií a investícií. Mala by nanovo definovať úlohu vlády a byrokratických prekážok a umožniť priebežný zber a vyhodnocovanie informácií. Podpora by mala smerovať hlavne do vzdelávania, výskumu a podnikateľskej infraštruktúry, v súlade s pôvodným cieľom programu.

Novela ide opačným smerom. Už nehovorí o transfere vedomostí na podporu miestneho potenciálu a miestnej iniciatívy, ale len o súbore aktivít, ktoré pripraví ministerstvo spolu s okresnými úradmi. V preklade zásobník projektov, ktorý nepripravia ich ľudia, ale naši ľudia. Už neplánuje spoluprácu s rezortnými ministerstvami, kľúčovými pre regionálny rozvoj, na úrovni vlády. To súvisí aj s obmedzením programu na regionálny príspevok. Radšej malý, ale náš vlastný program, do ktorého nám nemá kto hovoriť.

Kým pôvodný program v roku 2015 vyčlenil pre 12 okresov 50 miliónov eur ako flexibilný príspevok, novela ráta pre 20 okresov s dotáciou 55 miliónov eur, pričom do tejto sumy započítava aj takmer deväť miliónov eur schválených pre osem najmenej rozvinutých okresov v rokoch 2018 a 2019.

A keďže novela prišla neskoro, Rimavská Sobota, Kežmarok a ďalších 10 okresov tvrdo zasiahnutých recesiou tento rok nedostanú z programu nič. Pritom stačilo pochopenie pani ministerky pre chudobný východ a juh a niekoľkoslovná novela zákona v minulom roku. Od Bratislavy ťažko čakať niečo dobré, povedia si starostovia a okresy a prispôsobia sa. Veď keď netečie, aspoňže kvapká. Vždy to tak bolo. Je však škoda stratenej príležitosti, pretože pre takýto prístup vlády zaostáva celá naša ekonomika.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:24