byrokracia, úrad, kanceláriaDreamstime
StoryEditor

Papierovačky na úradoch treba prenechať štátu

02.06.2021, 00:00
Štartujeme s digitalizáciou narodenia dietata. Štát vyplatí príspevok automaticky bez vyplnania žiadosti.

Potrebujete niečo vybaviť, niekam sa prihlásiť? Úradníci hneď od vás pýtajú potvrdenie či kópiu výpisu. Na ďalšom úrade iný papier, alebo dokonca ten istý. Pritom sú to často údaje, ktoré štát už má vo svojich databázach. Lenže systémy štátnej a verejnej správy sa budovali tak, že spolu nekomunikujú.

A tak si rodný list úrady na Slovensku vypýtajú ročne 1,6 milióna ráz. Občan a podnikateľ musia dokumenty získať, overiť, doručiť. Znova a znova. Ale už stačilo. Je načase brať pravidlo „jedenkrát a dosť“ vážne. Na čele rezortu som vytýčila jasnú misiu – boj proti byrokracii.

Pripravila som zákon, ktorý prináša doteraz najväčšie rušenie byrokracie v dejinách Slovenska. Dokopy škrtáme až 21 okruhov potvrdení a výpisov, ktoré ľudia už nebudú musieť nosiť na úrady. Predchádzajúce dve vlny odbúravania administratívy z dielne bývalej vlády zrušili len 12 potvrdení a za dva roky priniesli ľuďom úsporu okolo 21 miliónov eur. Naším zákonom ľudia a podnikatelia ušetria iba za jediný rok 42 miliónov eur vďaka tomu, že nebudú musieť na úrady nosiť vyše štyroch miliónov papierov. Úspora na doprave, čase, poplatkoch... A to nehovorím o ušetrených nervoch.

Medzi dokumentmi, ktorých predkladanie sa zruší, je nielen spomínaný rodný list. Rušíme aj potvrdenie o dávkach v hmotnej núdzi (600-tisíc ročne) aj potvrdenie o ťažkom zdravotnom postihnutí (tiež 600-tisíc). Medzi ďalšími sú potvrdenie o účte k zápisu do registra prijímateľov dvoch percent z dane, potvrdenie o pridelení IČO, potvrdenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie... Spolu vyše štyri milióny potvrdení.

Oproti rušeniu byrokracie tiež v našom zákone prinášame vyššie ambície. Cieľom je, aby štát proaktívne ľuďom prinášal služby v rôznych životných situáciách, a to v digitálnej podobe. Štartujeme s digitalizáciou narodenia dieťaťa. Prvýkrát v histórii Slovenska dostanú občania službu od štátu úplne bezpapierovo. Štát vyplatí príspevok pri narodení dieťaťa automaticky bez vypĺňania žiadosti. Vďaka novým elektronickým službám rodičia vybavia mnohé veci z pohodlia domova, napríklad vyhlásenie o otcovstve, dohodu o mene a priezvisku dieťaťa, ako aj získanie rodného listu dieťaťa bez nutnosti návštevy matriky. Papierovať má štát, rodičia sa majú venovať krajším veciam, ktoré im priniesol život.

Ešte nie sme na konci cesty. Vtedy budú všetky dokumenty iba v digitálnej forme. Napriek tomu je tento zákon rozhodujúcim krokom k veľkým zmenám. Boj s byrokraciou myslím vážne.

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 01:40