StoryEditor

Spomalenie na špičke

11.06.2008, 00:00

Zo slovenského priemyslu prišli iba radostné správy. Podľa údajov štatistického úradu v apríli 2008 narástol priemysel medziročne (apríl 2007 - apríl 2008) o 9,7 percenta. Pritom ešte v marci mal rast iba 2 percentá. Takmer desaťpercentný rast je impozantný. To by chcelo možno veľké oslavy. V ekonomike zvyčajne však platí, že nič nie je také vynikajúce, ani také zlé, ako sa to javí na prvý pohľad. Ale predovšetkým: Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá zaregistrovala v apríli taký prudký rast - napríklad Česká republika zaznamenala podobný skok priemyslu. Príčina je však skôr administratívna. Tento rok prišla Veľká noc neobyčajne zavčasu. A kým marcové údaje boli týmto umelo znížené, v apríli bolo vo výkazníctve zaznamenaných viac aktivít, ktoré by v iných okolnostiach "padli" ešte do predchádzajúceho štatistického obdobia. Aby sme dostali pravdivý obrázok, mali by sme nízke marcové a vysoké aprílové údaje spočítať a urobiť z toho aritmetický priemer.
Do reality nás "vrhne" pohľad na štruktúru rastu priemyslu. Oživenie totiž bolo dávno dané najmä omračujúcim medziročným rastom automobilového priemyslu o (necelých) 43 percent. Len výroba dopravných zariadení tak prispela k rastu 9,7 percenta celými 6,4 percentného bodu. Plasty a gumárenské výrobky zasa pridali 1,4 percentného bodu. Ekonomiku teda teraz ťahajú autá. Nikto, samozrejme, nečaká nárast ich produkcie o 40 percent navždy. A to nielen preto, že prudký vzostup produkcie iba odráža vybudovanie nových výrobných kapacít prichádzajúcich automobiliek. Automobilový priemysel bude tiež v ďalších mesiacoch zasiahnutý hospodárskym spomalením v západnej Európe či drahou ropou.
Podčiarknuté a spočítané: Za celý tento rok počítame s rastom slovenského priemyslu iba pod 9 percent. "Iba"? Kde inde v rozvinutom svete môžeme pozorovať takýto hospodársky rozvoj?

Markéta Šichtařová, riaditeľka nezávislého analytického domu Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 22:01