StoryEditor

Euro, Fico a komunikácia

20.08.2007, 00:00
Vláda minulý týždeň priznala, že zavedenie eura ešte nie je isté, pretože napriek plneniu maastrichtských kritérií zatiaľ nemáme dostatočnú dôveru európskych inštitúcií. Situáciu chce vláda riešiť zintenzívnením komunikácie na všetkých úrovniach.

Priznanie existencie problému treba privítať, pretože je to prvý nevyhnutný predpoklad jeho riešenia. Nie však postačujúci a obávam sa, že riešenie, ktoré vláda navrhuje, skutočným riešením nie je.

Je pravdou, že komunikácia je dôležitá a faktom tiež je, že za posledný rok bola úbohá, či už voči domácej verejnosti a podnikateľským subjektom, alebo voči zahraničiu a európskym inštitúciám. Vyše roka sme nemali viceguvernéra NBS, pol roka splnomocnenca vlády, vznikol výrazný sklz vo všetkých oblastiach. Za posledný rok v oblasti komunikácie tejto témy viac urobili Ivan Štefanec a Elena Kohútiková, ako vláda a NBS dokopy, a to je smutné.

Skutočným dôvodom nedôvery zo strany tých, ktorí budú rozhodovať, či nás do eurozóny vezmú alebo nie, sú však pochybnosti o schopnosti slovenskej vlády plniť maastrichtské kritériá udržateľným spôsobom. Dôvody sú najmä v politickom tlaku na nižšie ceny energií, čo krátkodobo znamená nižšie ceny, a teda infláciu, neskôr však rast cien a inflácie, narastanie zadlžovania zdravotníctva, železníc a ďalších subjektov, ktoré budú znamenať budúci tlak na verejné výdavky a vyšší deficit. Útoky voči 2. dôchodkovému pilieru a snaha o jeho oslabenie taktiež zvyšujú riziko budúceho rastu deficitu. Fico a vláda sa navyše ani netaja tým, že šetriť chcú len do prijatia eura, a potom to s výdavkami roztočia.

Pekný príklad toho, v čom je problém, dala vláda aj na svojom minulotýždňovom rokovaní. Pod tlakom premiéra Fica skrátil ministrovi Vážny termín dokončenia diaľnic z roku 2013 na rok 2010 a predložil taký koncept ich výstavby, ktorý nielenže je nereálny, ale aj v prípade pokusu o jeho realizáciu ohrozí udržateľné plnenie maastrichtských kritérií.

Kľúčovým problémom teda nie je komunikácia, ale odborná nespôsobilosť a ideologická obmedzenosť vlády a primárne jej predsedu. Ak by sa podarilo obmedziť komunikáciu R. Fica v súvislosti s témami, ktorým nerozumie, potom by to azda na prijatie eura mohlo stačiť.

Autor je poslanec NR SR (SDKÚ-DS) a v rokoch 2002 - 2006 bol ministrom financií

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:54