StoryEditor

Bankári, zobuďte sa!

30.04.2008, 00:00

Ľudstvo rado hľadá vinníkov. Dnes je v móde hľadať vinníka potravinovej krízy. Zdá sa, že sa našiel. Malo by to byť "bioenergetické" nadšenie. Niečo tu však nie je v súlade s kostolným poriadkom. Dopyt po potravinách rastie postupne. Bioenergie sú síce z hľadiska histórie novinkou, ale predsa len tu nie sú prvý rok. Sedliacky rozum našepkáva, že pálenie potravín na výrobu energie určite nemôže prinášať lacné jedlo, rovnaký sedliacky rozum hovorí, že vysvetliť strojnásobenie ceny ryže za niekoľko mesiacov len bioenergiami tiež nemôžeme.
V USA prichádza recesia, lebo banky odmietajú dávať úvery. Na americkom hypotekárnom trhu nastal prepad. A hypotekárny trh padol, lebo americká ekonomika rástla ešte nedávno rýchlo a americká centrálna banka v strachu z jej prehriatia a z inflácie začala prudko zvyšovať úrokové sadzby. Úvery potom zdraželi až tak, že ľudia prestali mať na splátky. Na finančných trhoch vládne napätie. Investori nechcú mať s americkými cennými papiermi ani s dolárom nič spoločné a vyberajú si napríklad komodity, presnejšie, potraviny. Keďže investori kvôli prepadu americkej ekonomiky opúšťajú všetko americké, dolár sa oslabuje. Oslabuje sa aj preto, že mať uložené peniaze v USD je tak trochu nezmyslom, lebo na úrokoch dostanete menej, než keď sporíte v eurách.
Čím viac cena komodít a energie rastie, tým viac rastie v Európe inflácia, preto ECB odmieta znížiť úrokové sadzby. Preto sa dolár oslabuje, preto veľkí aj malí investujú do komodít a energií, a preto ich cena rastie. A čím viac rastie cena komodít a energie, tým viac je americká ekonomika "spanikárená", tým viac sa prepadá do recesie. A o to viac americká centrálna banka znižuje úrokové sadzby, potom sa tým viac dolár oslabuje, a teda tým viac cena komodít a energií rastie. Páni centrálni bankári, zobuďte sa!

Markéta Šichtařová je riaditeľkou Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:35