StoryEditor

Počítače pre Bernátka

27.08.2007, 00:00
Po letnom handrkovaní sa o zrušení stropu odvodov zvíťazil aspoň čiastočne zdravý rozum. Strop na odvody sa nezruší, ale iba stúpne na štvornásobok priemernej mesačnej mzdy. Na druhej strane maximálna výška dôchodkov nestúpne, čo znamená, že pre vyše 110-tisíc zamestnancov sa zvýši daňové zaťaženie.

Celý tento humbug má priniesť cca jednu miliardu ročne do verejných financií. Vedľajší efekt bude ďalšia polovica miliardy pre DSS, ako aj cca 20-tisíc nových klientov, ktorým vzrastie motivácia prestúpiť do II. piliera. Tam totiž dôchodky stúpnu.

Zaujímavé je však aj zvýšenie správneho fondu. V čase, keď naša vláda navrhla znížiť správny fond pre zdravotné poisťovne zo 4 na 3 % s odôvodnením, že treba šetriť, Ministerstvo práce navrhlo v pripomienkovom konaní zvýšiť správny fond pre Sociálnu poisťovňu z 2,9 na 3,2 %, kde zjavne šetriť netreba. K tomuto bodu mala pripomienku práve Sociálna poisťovňa, a preto navrhla zvýšiť správny fond až na 3,5 %. Pripomienku ministerstvo akceptovalo, a tak vláda schválila zvýšenie administratívnych nákladov o jednu miliardu ročne. Mimochodom, zvýšenie správneho fondu o pätinu (z 2,9 na 3,5 %) schválila tá istá vláda, ktorej predseda plánuje znížiť štátnu správu o pätinu. Podľa plánov Sociálnej poisťovne a jej šéfa Ivana Bernátka pôjdu tieto peniaze na investície do informačných technológií, celkovo 3,7 miliardy korún v najbližších piatich rokoch.

Zhrnuté a podčiarknuté: Pochybnými argumentmi o solidarite (v zásluhovom systéme!) bude 110-tisíc najúspešnejších ľudí (je to menej ako 5 % všetkých zamestnancov, ktorí už dnes platia viac ako 50 % celkovej dane z príjmu) donútených platiť ročne o jednu miliardu korún vyššiu daň, a zároveň môže Sociálna poisťovňa minúť na administratívu ročne o jednu miliardu korún viac. Inými slovami, úspešní dajú pánovi Bernátkovi miliardu ročne na počítače s dobrým pocitom, že konali solidárne.

ĎALŠÍ STĹPČEK O DVA TÝŽDNE

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:42