Emil MachoSPPK
StoryEditor

Agrorezort potrebuje kompetentného ministra

08.06.2021, 19:52
Autor:
Emil MachoEmil Macho
Všetci slovenskí poľnohospodári aj potravinári vedia, že náš rezort potrebuje kompetentného a racionálneho ministra, ktorý má aj adekvátny politický výtlak, píše šéf SPPK Emil Macho.

Komický, tragický, smiešny, hlúpy (vyberte si) koniec exministra Jána Mičovského je už našťastie minulosťou. Aký bude jeho nástupca Samuel Vlčan dnes ešte nevieme.

Ale všetci slovenskí poľnohospodári aj potravinári vedia, že náš rezort potrebuje kompetentného a racionálneho ministra, ktorý má aj adekvátny politický výtlak. A všetci dúfame, že pán Vlčan tieto charakteristiky naplní.

Prečo musí byť kompetentný? Nuž najmä preto, že nemáme čas. Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo stratilo takmer rok a pól sledovaním trápenia exministra Mičovského. Sledovali sme jeho absurdné nápady, kritizovali sme ho a sporili sa s ním. Nie politicky, ale odborne, pretože Ján Mičovský zjavne nevedel, ktorá bije.

Tí poradcovia a spolupracovníci, ktorých mal a ktorí tomu rozumeli od neho odišli. Celý rezort sa ocitol v chaose a dôležité procesy, ako napríklad formovanie novej spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky, alebo Plán obnovy nám takpovediac pretiekli pomedzi prsty. O Poľnohospodárskej platobnej agentúre (PPA) ani nehovoriac. To sa už nesmie opakovať.

Prečo musí byť racionálny? Najmä preto, že slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo nie je „rozprávka“ o dobrých a zlých. Náš sektor je o dennej tvrdej práci od úsvitu do súmraku. O výsledkoch. O snahe a odhodlaní. O ťažkej a často aj nespravodlivej zahraničnej konkurencii. Nie je a nikdy nebol o vymyslenom súboji akože malých s akože veľkými.

Aj tento výmysel, ktorému exminister uveril, ho tlačil do iracionálnych návrhov a aj tento výmysel mu v konečnom dôsledku bránil prijať pomocnú ruku Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Rozhodol sa inak – spolupracoval a radil sa so skupinkou ľudí, ktorí nikdy neboli naozajstnými poľnohospodármi, alebo potravinármi, ale skôr politickými aktivistami. Ani to sa už nesmie opakovať.

A prečo musí mať adekvátny politický výtlak? Nuž najmä preto, aby sa napríklad nemohla stať taká absurdnosť, že slovenskí poľnohospodári a potravinári dostanú z Plánu obnovy jednu veľkú nulu. Šéf agrorezortu jednoducho musí vedieť buchnúť do stola a zabojovať za záujmy poľnohospodárov a potravinárov.

A to nielen u nás doma, ale aj na európskej úrovni, kde prebieha veľmi sofistikovaný a tvrdý súboj. A kde Slovensko dlhodobo ťahá za kratší koniec. Akú váhu mohli asi tak prisudzovať exministrovi Mičovskému jeho európsky kolegovia, keď sa dočítali, že ani doma ho nikto neberie vážne? Ani toto sa už nesmie zopakovať.

Želajme si preto spoločne – poľnohospodári aj potravinári, aby nový minister Samuel Vlčan bol kompetentný, racionálny a aby ho jeho kolegovia z našej vlády a následne aj kolegovia z európskej scény brali vážne. Inak to nebude fungovať.

A SPPK, ktorá je kľúčovou stavovskou organizáciou pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo je pripravená mu v tom pomôcť. Ján Mičovský našu pomocnú ruku odmietol. Osobne verím, že Samuel Vlčan takúto chybu neurobí a pri reštarte skutočnej práce pre poľnohospodárov a potravinárov nevynechá samotných poľnohospodárov a potravinárov.

Autor je predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

01 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2024-02-22 14:51:29 - Feat.: - Title: Najväčší protest farmárov: Ľudia im kývali, našli sa aj provokatéri. Mnohí neprišli, lebo nemajú ani na naftu 03 - Modified: 2024-02-12 16:08:03 - Feat.: - Title: Slovenskí farmári ohlásili masívne protesty, kritizujú aj ignoráciu ministra. Spolitizované, reaguje Takáč 04 - Modified: 2024-02-12 10:38:43 - Feat.: - Title: Žiadosti o priame platby sa za tento rok budú podávať len elektronicky, upozorňuje Takáč 05 - Modified: 2023-06-30 11:55:41 - Feat.: - Title: Slovenský ovocný paradox. Domáce ovocie stojí skoro 10 eur za kilo, exotické iba pätinu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:34