StoryEditor

Zrnká múdrosti tety Viery

16.07.2007, 00:00
Začalo sa to celkom srandovne, v auguste minulého roku. Teta Viera mala zrejme potrebu prezentovať nejaké katastrofálne číslo, tak povedala:

"A keď hovoríme, že 65 % obyvateľstva v Petržalke patrí medzi chudobné obyvateľstvo, skutočne určite nezavádzam." Nuž, skutočne určite sa následne ukázalo, že chudobných je len 15 % (Slovo 30/2006).
Potom, v apríli tohto roku to už švanda nebola. Vláda opäť raz chcela znížiť odvod do II. piliera z 9 na 6 percent a teta Viera sťa by matka národa vyhlásila: Ja musím myslieť aj na vás do budúcnosti. Spomeňte si jedno, aj Hitler zneužil penzijné fondy a vyzbrojil svoju armádu z nich. To nie je švanda." Argument ako britva, na čom tá asi šľape. Znížme odvod do súkromných fondov, lebo Hitler zneužil verejné fondy. Veď rovno zrušme SPP, lebo ako je všeobecne známe, Hitler zneužil aj plyn.
Toť nedávno sa teta Viera opäť blysla, keď v súvislosti s návrhom zrušiť strop pre odvody argumentovala: "Je to jeden zo systémových prístupov, niet lepšej milionárskej dane, ako je tento systém". Nezrušiť zásluhovosť v systéme, zrušiť strop pre odvody a zároveň nezrušiť strop pre dávky - to má byť systémový prístup?
Možno je to systémový prístup na Marse, ale tu na Zemi je to kravina na n-tu. Zaťažiť prácu a nezaťažiť kapitál predsa nie je milionárska daň. Bohatí si jednoducho nevyplatia vysoké mzdy, ale dividendy, tantiémy, bonifikácie alebo niečo, z čoho sa odvody neplatia vôbec. Napríklad v roku 2005 priznalo 126 ľudí vyššiu mzdu ako 10 mil. Sk, spolu 4,78 mld. Sk. V prípade zrušenia stropu by to pre nich (a ich zamestnávateľov) znamenalo 2,32 mld. Sk vyššie odvody. To je fakt taká naivná, že si myslí, že týchto 126 ľudí (a tisíce ďalších) tie peniaze zaplatia? Panebože.
Ďalší stĺpček o dva týždne.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:48