StoryEditor

Aká vláda, taká regulácia

24.06.2010, 00:00

Po voľbách sme oslovili predsedov všetkých novozvolených parlamentných politických strán a hnutí gratulačným listom, v ktorom zároveň ponúkame spoluprácu pri realizácii priorít a cieľov v oblasti skvalitnenia podnikateľského prostredia a zvýšenia životnej úrovne občanov Slovenska. Medzi prioritami novej vlády a parlamentu by z nášho pohľadu nemali chýbať zvýšenie vymožiteľnosti práva, zrýchlenie súdnych konaní, skvalitnenie legislatívneho procesu, zníženie odvodového zaťaženia a vytvorenie ďalších podmienok pre hospodársky rast, prílev investícií a znižovanie nezamestnanosti. Napríklad aj cestou spružnenia Zákonníka práce a zjednodušenia nastavenia systému daní a odvodov, v neposlednom rade sú potrebné reformy v oblasti vzdelávania a zdravotníctva.

Všetky tieto úlohy súvisia aj s otázkou kvality nastavenia regulácie, nielen podnikateľského prostredia. Možno prišiel čas väčšmi akcentovať na dôležitosť politickej neutrality štátnej správy pre podnikanie, nakoľko regulácia v podobe zákonov a iných právnych predpisov podstatnou mierou ovplyvňuje podnikateľské prostredie.

Pre podnikateľov je dobrá každá vláda, ktorá im zbytočne nekomplikuje život. Dobrou sa vláda stáva vtedy, ak dokáže povýšiť reguláciu na úroveň, ktorá nebude pôsobiť ako rušivý prvok pri podnikaní a nebude brzdou ďalšieho hospodárskeho rastu a zvyšovania zamestnanosti v krajine. Vláda tak robí prostredníctvom svojich nominantov na úradoch, ktorí by mali mať k dispozícii profesionálny aparát politicky neutrálnych štátnych zamestnancov.

Samostatnosť rozhodovania v rámci zákonom zverených kompetencií umožňuje úradom prijímať rozhodnutia, ktoré majú dlhodobú platnosť a podnikateľom garantujú stabilné prostredie aj v horizonte presahujúcom jedno volebné obdobie. Inak nie je možné vyhnúť sa prijímaniu jednostranných rozhodnutí v prospech tej politickej strany, ktorá má na úrade v danej chvíli svojho nominanta.

Pre novú vládu nastal po voľbách čas zadefinovať vlastné predstavy o regulatórnej reforme a kvalite právneho rámca formujúceho podnikateľské prostredie. Podnikatelia očakávajú najmä zmeny v spôsobe, akým bude vláda usmerňovať procesy prebiehajúce v jednotlivých sektoroch podnikania. Spoločný cieľ posilniť ekonomiku, zvýšiť zamestnanosť a celkový hospodársky rast krajiny, zostáva nezmenený.
Autor je generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR 

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:01