Ján OravecHN Peter Mayer
StoryEditor

Regulačná brzda - zvieracia kazajka na úradníkov

16.06.2021, 00:00
Od tohto mesiaca sme zaviedli pravidlo one in one out a od januára budúceho roka prejdeme na one in two out.

Jún 2021 sa zapíše do histórie zlepšovania podnikateľského prostredia na Slovensku. Pridali sme sa k štátom, ktoré zaviedli systém znižovania nákladov na podnikanie, ktoré pramenia z byrokracie a z iných regulácií. Pomôže to k obnove po kríze, k zvýšeniu produktivity podnikov, zvýšeniu konkurencieschopnosti a v konečnom dôsledku aj k všeobecnému zlepšeniu životnej úrovne ľudí.

O čo ide? Problém regulačného zaťaženia trápi väčšinu ekonomík. Prejavuje sa v podobe nárastu počtu výkazov, hlásení, obmedzení, sprísnení či zvyšovaní poplatkov, daní, odvodov a iných povinností, ktoré trápia podnikateľov a zvyšujú im náklady.

Najväčšie úspechy zaznamenali tie krajiny, ktoré sa rozhodli pre systémový prístup vo forme povinnej kvantifikácie vplyvu zmien zákonov na náklady podnikov s cieľom ich zníženia. Medzi takéto riešenia patria pravidlá one in one out, one in two out. Ich podstatou je to, že ministerstvá musia pri zvýšení regulačnej záťaže navrhnúť aj jej zníženie v stanovenej výške či už rovnakej alebo v dvojnásobnej. Na Slovensku sme sa inšpirovali úspešnými príkladmi zo zahraničia a od tohto mesiaca sme zaviedli pravidlo one in one out a od januára budúceho roka prejdeme na one in two out.

Ako to zjednodušene bude fungovať v praxi? Predstavme si, že sa zákonom zavedie nová evidencia, ktorá zaberie podnikateľom päť minút času na jedného zamestnanca mesačne. Na prvý pohľad sa to zdá nepodstatná záťaž. Vo firmách to však budú musieť robiť konkrétni ľudia. Ak to prerátame cez náklady všetkých podnikov na prislúchajúcu časť mzdy týchto zamestnancov, tak zistíme, že na to doplatia zamestnávatelia na Slovensku vyše 24 miliónmi eur ročne.

Po novom by súčasťou takejto zmeny zákona mal byť aj návrh, ako niekde inde ušetriť zamestnávateľom 24 miliónov eur, respektíve od budúceho roka už 48 miliónov eur. V praxi teda nemá ísť o zákon za zákon, ale o euro za euro nákladov, respektíve euro za dve, pretože to je pre zlepšenie podnikateľského prostredia dôležité. Podobne to bude aj v prípade, ak presadí Sociálna poisťovňa do zákona nové hlásenie alebo Štatistický úrad povinné poskytovanie nových informácií alebo niektoré ministerstvo zavedie povinnosť používať špeciálne zariadenia či sa zvýšia správne poplatky.

Som rád, že sa nám reformu one in two out podarilo spustiť. Verím, že jej prínos čoskoro pocítia podnikatelia na Slovensku podobne ako napríklad v Nemecku, kde sa im takto v rokoch 2015 až 2018 podarilo znížiť náklady podnikateľom o dve miliardy eur.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 10:07