StoryEditor

Medzinárodný úspech Hayekovej nadácie

26.01.2011, 23:00

Nadácia F. A. Hayeka sa umiestnila na výbornej štvrtej priečke v rebríčku mimovládnych organizácií spomedzi 535 hodnotených v regióne strednej a východnej Európy. Táto správa prišla pred dvomi dňami z americkej Philadelphie, kde tamojšia University of Pennsylvania zverejnila hodnotenie mimovládnych organizácií vo svete za rok 2010.

Je to správa, ktorá svojou atraktívnosťou a čítanosťou nemá šancu súperiť so správami z Moskvy napr. o kúskoch mozgu obetí atentátu vo vlasoch tých, ktorí prežili. Je to však príležitosť spomenúť aspoň niektoré z dlhoročných aktivít Nadácie F. A. Hayeka, ktoré tvoria základ jej úspechu.

Vlajkovou loďou vzdelávacích aktivít nadácie je Letná škola ekonómie, ktorá sa v letných mesiacoch tohto roka uskutoční už po sedemnásty raz. Jej koncept je unikátny.
Nepoznám žiadny iný program, ktorý by aspoň nakrátko posadil do jednej triedy zároveň stredoškolských študentov a ich učiteľov ekonómie, aby študentom pomohol získať základy ekonómie a učiteľov inšpiroval k hľadaniu pútavých spôsobov vyučovania tohto predmetu. Stovky mimoriadne spokojných absolventov letnej školy z radov študentov i učiteľov hovoria za všetko.

Vďaka nadácii v minulosti navštívil Slovensko celý rad zaujímavých osobností, ktorí svoje názory predstavili našej verejnosti prostredníctvom výročných prednášok nadácie. Známy novozélandský reformátor Roger Douglas, ruský liberálny politik Grigorij Javlinskij, čilský architekt prvej zásadnej dôchodkovej reformy na svete José Pinera, kandidát na amerického prezidenta a vlastník známeho časopisu Steve Forbes, či prvý nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, ktorý kedy navštívil Slovensko, Gary Becker. To je len niekoľko mien ľudí, ktorí k nám prišli na pozvanie nadácie, aby sa s nami podelili o svoje zaujímavé skúsenosti či inšpiratívne myšlienky.

V neposlednom rade to boli práve "hayekovci", ktorí boli dlhoročnými propagátormi kľúčových reforiem, najmä daňovej a dôchodkovej. A nielen ich propagátormi. Zaslúžili sa aj o presadenie a zavedenie týchto reforiem. Netreba ani dodávať, že to boli práve tieto zmeny, ktoré podstatne zlepšili imidž Slovenska v zahraničí, prilákali zahraničných investorov a prispeli k zvýšenej výkonnosti domácej ekonomiky.

Všetkým priaznivcom nadácie, ale najmä jej kritikom želám, aby sa im v ich oblastiach taktiež podarilo preniknúť medzi špičku nášho regiónu.
Autor je prezidentom Združenia podnikateľov Slovenska a Nadácie F. A. Hayeka

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 12:20