HNtelevízia
StoryEditor

Priemysel ovplyvňuje situácia vo svete, nielen v domácom regióne

17.06.2021, 00:00
Cena polystyrénu vzrástla od začiatku roka o viac ako 60 percent.

Zdravotná situácia sa našťastie zlepšuje, no ekonomické dosahy pandémie budeme pociťovať ešte dlho. To, čo pred krízou fungovalo a zapadalo do seba ako ozubené kolieska, dnes čelí mnohým výzvam. Jedným z príkladov je situácia na poli svetových dodávateľských reťazcov. Rôzne prvky systému nekoordinovane vypadávajú v rôznych časoch a častiach sveta. Situáciu výrobcom komplikujú odstávky fabrík, chýbajúce či meškajúce súčiastky a vstupné materiály, ktoré tak logicky sprevádza nárast cien. Rapídne ho cítiť práve v tovaroch určených na ďalšie spracovanie. Priemysel čelí nárastu cien hliníka, skla, dreva, plastových dielov či ocele. Cena železnej rudy sa medziročne zdvojnásobila, cena polystyrénu vzrástla od začiatku roka o viac ako 60 percent.

Informácie, že poskytovanie Prvej pomoci bude štát od júla posudzovať na základe epidemiologickej situácie v regiónoch, zamestnávateľov v priemysle nepríjemne prekvapili. Nepopierame, že zmena môže mať opodstatnenie v oblasti gastronómie či služieb. No riadiť sa lokálnou situáciou v globalizovaných odvetviach nepovažujeme za správne.

Dobrá epidemiologická situácia nás teší, no pre domáci priemysel neznamená návrat do normálu. Nepredvídateľnosť v dodávateľských reťazcoch môže trvať ešte niekoľko mesiacov a mnohé podniky už dnes improvizujú, aby svoju produkciu udržali v čo najlepšom tempe. Neštandardným situáciám navyše čelí aj logistika, ktorá musí kopírovať náhly nával dopytu striedajúci sa s výpadkami.

Pandémia a jej dôsledky si nedávajú pauzu a nemali by ju mať ani funkčné nástroje na podporu udržania zamestnanosti. V iných krajinách, s ktorými porovnávame svoju konkurenčnú schopnosť, sú tieto výzvy podporené stálymi legislatívnymi nástrojmi. Dobrým príkladom je Česko, kde majú v týchto dňoch plné ruky práce so zavádzaním trvalého kurzarbeitu tak, aby mohol už čoskoro plynule vystriedať covidovú pomoc. Dobrá správa je, že my sme o krok vpred a zákon o podpore v čase skrátenej práce máme pripravený, schválený parlamentom a podpísaný prezidentkou. To, čo by stačilo urobiť, je posunúť jeho účinnosť na skorší termín. Namiesto januára 2022 navrhujeme zavedenie do praxe už počas tohto leta. Vyhli by sme sa tak zbytočnej polročnej prestávke aktívnej podpory pracovných miest.

Veríme, že vláda ešte prehodnotí svoje kroky a tak ako v minulosti deklarovala, poskytne našej krajine adekvátnu podporu pri odstraňovaní následkov pandémie. Vyslala by tak dobrý signál zamestnávateľom, ale aj zahraničným partnerom, že Slovenská republika je spoľahlivý partner a zodpovedná súčasť európskej ekonomiky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 23:00