TASR/František Iván
StoryEditor

Čo máme po roku čakania? Cenníky namiesto nájomných bytov

18.06.2021, 00:00
Populizmus a marketing môžu stačiť na dobrý volebný výsledok, ale nestačia na riadenie krajiny.

Výstavba nájomných bytov sa zatiaľ ani nezačala, hoci ich druhá najsilnejšia vládna strana sľubovala 25-tisíc ročne. Zato však už ľudia dostali cenníky nájmov – namiesto samotných nájomných bytov. Keď sa treba chváliť, aj cenník neexistujúceho bytu je lepší ako nič. V realite však nie sú pozemky, nie sú projekty, nie je výstavba. Zato poznáme výšku nájmov v neexistujúcich bytoch, ktoré sa ani nezačali stavať.

Takto po roku vyzerá populárny predvolebný sľub, ktorý si pod ochranné krídla zobral vicepremiér Štefan Holý spolu s novelami zákona o verejnom obstarávaní a stavebného zákona. Výstavba nájomných bytov vzbudila rozruch a diskusie v odbornej i laickej verejnosti. Ambiciózny zámer sa dostal aj do programového vyhlásenia vlády. Výsledná ponuka vládnej strany? Čakáš rok, dostaneš cenník.

Som presvedčený, že to treba robiť inak. Nemali by sme najskôr stavať, aby bolo čo prenajať, až potom riešiť výšku nájmu? Kým niekto iný o výstavbe nájomných bytov rozprával celú kampaň až dodnes, za ten čas naši starostovia vo viacerých obciach reálne stavali a stavajú. Populizmus a marketing môžu stačiť na dobrý volebný výsledok, ale nestačia na riadenie krajiny.

Výstavbu nájomných bytov štát podporuje už dnes, a to prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania. Nástroj je teda vytvorený. Treba ho zjednodušiť, zmierniť podmienky, zvýšiť podporovanú výmeru bytov, zvýšiť dotáciu na štvorcové metre zastavanej plochy a podobne.

Novela poslaneckého zákona z dielne Holého úradu, šitá horúcou ihlou, nedokončená a nevyvážená, tak vo vzťahu k samosprávam, ako aj k verejnosti, rozhodne nie je cestou.

Vážnym problémom sú pozemky. Ich nedostatok znamená, že obce a mestá nemajú nájomné byty kde stavať. Považujem za veľkú škodu, že je takmer nemožné využívať na výstavbu nájomných bytov pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu. Ak by štát prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania a Slovenského pozemkového fondu ponúkal bezplatne pozemky obciam a mestám na výstavbu nájomných bytov, výstavba by sa mohla relatívne rýchlo rozbehnúť. Išlo by o pomerne jednoduchý, ale pritom zásadný krok k zvýšeniu počtu nájomných bytov.

Lacné sľuby a bombastické nápady neprinesú chlieb, neopravia cestu, nevybudujú byty a nemocnice. Odborným a kvalitným riadením dokážeme ročne reálne postaviť do 10-tisíc nájomných bytov. Akurát potrebujeme rozvahu namiesto chaosu, pokoj miesto hádok a zodpovednosť namiesto populizmu.

01 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-26 14:26:42 - Feat.: - Title: Kresťanskí demokrati kritizujú Šutaja Eštoka. Podporuje extrémistov a marí prácu vyšetrovateľov, znie z KDH 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-19 18:27:19 - Feat.: - Title: Majerský požiadal pre rušenie špeciálnej prokuratúry o stretnutie so Žilinkom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:29