StoryEditor

Pomoc, končí sa Prvá pomoc!

29.06.2021, 00:00
Súčasné problémy firiem či živnostníkov závisia od aktuálnej epidemiologickej situácie len čiastočne.

Na ministerstve práce prijali zlé rozhodnutie, keď sa rozhodli naviazať Prvú pomoc na takzvaný celoslovenský COVID automat.

Áno, prvotným spúšťačom súčasných celosvetových problémov v ekonomike bol koronavírus. Nie je však správne prísne naviazať opatrenia, ktorých účelom je pomoc zamestnávateľom, zamestnancom i samostatne podnikajúcim osobám, na súčasnú epidemiologickú situáciu.

COVID automat je dobrý nástroj na nastavenie režimu opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu. Napríklad pokiaľ ide o povinnosť nosiť rúška, fungovanie hromadných podujatí, obmedzenie činností prevádzok, škôl alebo zariadení sociálnych služieb.

Fungovanie ekonomiky má však vlastné pravidlá. Súčasné problémy firiem či živnostníkov závisia od aktuálnej epidemiologickej situácie len čiastočne. Špecifikom slovenskej ekonomiky je sezónnosť v mnohých sektoroch podnikania, vysoká závislosť od exportu produkcie odberateľom v Európe a vo svete a naopak, závislosť od dovozu surovín. Mnohí slovenskí podnikatelia sú dnes zasiahnutí vývojom na trhu práce (viď odchod zamestnancov z gastrosektora, respektíve zo sektora služieb všeobecne), výkyvmi cien energií, respektíve pomalým „návratom“ ich zákazníkov. Skúsení ekonómovia predpokladajú, že niektoré odvetvia sa do stavu pred „koronou“ dostanú až o rok či dva. Ak nepríde „tretia vlna“...

Prvá pomoc je od júla 2021 naviazaná na celoslovenský COVID automat. Pretože aktuálny stav na Slovensku sa zlepšuje, dá sa očakávať, že v júli i v auguste 2021 bude 40 a viac okresov,zelených'. To znamená, že opatrenia Prvej pomoci budú úplne vypnuté. Respektíve, ak bude platiť pravidlo medzimesačného prechodu fáz Prvej pomoci najviac o dve fázy, tak za júl sa ešte budú dať čerpať najnižšie možné príspevky, ale za august to už bude čistá nula.

A to mnohých podnikateľov zadusí.

Obávam sa, že skrytým cieľom naviazania Prvej pomoci na celoslovenský COVID automat bolo sofistikovane a „elegantne“ zdôvodniť, prečo sa od leta pomoc firmám a živnostníkom fakticky zastaví. Vieme, že zatiaľ sa na pomoc minulo okolo 2 miliárd eur a čo je horšie, ministerstvu práce sa nepodarilo na Prvú pomoc presunúť prostriedky z eurofondov. A tak čerpanie Prvej pomoci ide na úkor zvyšujúceho sa deficitu štátneho rozpočtu.

Čo je lepšie: zastavením pomoci pripustiť krach a problémy mnohých slovenských firiem a živnostníkov, alebo zväčšovať už tak veľkú dieru v štátnom rozpočte?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 12:20