StoryEditor

Drahá, schudla si

05.09.2012, 00:00

Slová, ktoré pomáhajú. Slová, ktoré ubližujú. Slová majú obrovskú silu, môžu pomôcť alebo ublížiť. Nie je vôbec jedno, čo, kedy, komu, ako a prečo povieme, alebo naopak, nepovieme.

Formulujme viac pozitívne ako negatívne. Nie vždy som si túto skutočnosť uvedomoval. Najviac mi pomohlo oboznámenie sa s myšlienkami a životným príbehom zakladateľa logoterapie Viktora Frankla. Práve teraz v nedeľu sme si pripomenuli pätnáste výročie úmrtia tohto významného psychoterapeuta.

Pomocou slov skladáme vety a vetami vyjadrujeme svoje myšlienky. Vety tvoria paradigmy, ktorým veríme, a tým ovplyvňujeme celý svoj život. Lebo na začiatku je informácia v podobe slov, ktoré vytvoria myšlienku. Naše myslenie a vety, ktorým veríme, ovplyvňujú naše konanie. Naše konanie zasa ovplyvňuje naše výsledky.

Aj preto nie je jedno, aké slová používame vo svojom internom dialógu – či sú to slová povzbudenia alebo kritiky. A to isté platí aj pre komunikáciu s druhými ľuďmi. Keďže ľudia majú skôr sklon k pesimizmu, je dôležité pomôcť sebe a druhým verbálnym povzbudením.

Práve takéto nekonečné povzbudenie a pomoc som našiel vo Franklovej myšlienke, ktorú som si sformuloval na každodenné použitie: „Nie okolnosti, ale reakcie na okolnosti určujú tvoj život.“ Viac podstatné ako to, čo sa ti stalo, je to, ako zareaguješ na to, čo sa ti stalo. Nemáš vždy možnosť ovplyvniť, čo sa v živote udeje, máš však vždy možnosť ovplyvniť svoju vnútornú a vonkajšiu emocionálnu reakciu.

Snažme sa viac hľadať slová povzbudenia a inšpirácie pre svoje okolie. Viac verme v potenciál ľudí a očakávajme od nich viac. Pristupujme k ľuďom podľa toho, kým by sa mohli stať, a nie kým sú dnes. A práve preto, aby sme mohli viesť a inšpirovať druhých, často potrebujeme povzbudenie a inšpiráciu my sami.

Práve vtedy siaham po knihe, citáte, príbehu velikánov minulosti, aby som sa poučil z ich múdrosti. Viktor Frankl je ďalší z autorov, ktorý pozitívne ovplyvnil státisíce ľudí na celom svete. Na záver malý príklad o sile slova – podľa jedného prieskumu naše partnerky poteší viac, ak im povieme: „Drahá, schudla si“, ako keď im povieme: „Drahá, milujem ťa“.

Vážme slová, majú obrovskú moc.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:24