biznis, rozhovorDreamstime
StoryEditor

Ako si s medveďom poradia muži a ženy

01.07.2021, 00:00
Pri kobre si verí viac mužov než pri klokanovi, ale u žien je to naopak.

Ako veľmi si pri stretnutí s medveďom veria muži a ako ženy? Ako si veria pri akciách? Internetom koluje graf, ktorý porovnáva, ako si veria muži a ženy, že by bez zbrane premohli konkrétne vymenované zvieratá. Začína sa medveďom, pokračuje levom, slonom, gorilou, krokodílom a tak ďalej až po veľkého psa, orla, menšieho psa, hus, mačku a krysu.

Muži si všeobecne veria viac, čo minimálne vzhľadom na telesnú stavbu neprekvapuje. V grafe vidíme aj to, že nožnice sa postupne roztvárajú, aby sa ku koncu zase trochu uzavreli. Inak povedané, na medveďa, leva, slona či gorilu si muži a ženy veria málo, ale podobne. Medveďa by napríklad podľa svojho úsudku zvládlo sedem zo 100 mužov a šesť zo sto žien. Mimochodom, je zaujímavé, že si obe skupiny viac veria zvládnuť slona.

Pri stredne veľkom psovi či husi sú však rozdiely obrovské. Pri nej si verí 71 zo sto mužov, ale len asi polovica žien. Ak prejdeme na mačku, pridajú sa len ďalší traja muži, ale už 13 žien. A pri kryse je rozdiel ešte menší. Možno toto rozdelenie dáva zmysel – pri veľkých zvieratách si neverí skoro nikto, pri malých takmer všetci, takže rozdiely budú najväčšie práve uprostred. Zaujímavé je, mimochodom, aj to, že pri kobre si verí viac mužov než pri klokanovi, ale u žien je to naopak.

Ako je to v prípade akcií? Nemálo toho bolo napísané o tom, ako investujú muži a ako ženy. Tvrdí sa, že pri mužoch je väčšia tendencia, ochota, odvaha vôbec sa vydať na akciový trh a tiež, že tam viac dôverujú svojim investičným schopnostiam a zručnostiam. Čo však hovoria dáta? Trebárs podľa štúdie od Fidelity z roku 2017 (a nielen jej) sú ženy lepšími investormi – dosahujú vyššiu návratnosť. Konkrétne o 0,4 percenta ročne, čo by za dlhšie obdobie bolo viditeľné.

Fidelity to tvrdí na základe analýzy dát svojich klientov a nezistil som, či je to číslo upravené o riziko. Mohlo by totiž dôjsť k tomu, že ženy realizujú vyššiu návratnosť, pretože investujú do rizikovejších aktív. Vzhľadom na všeobecne väčšiu averziu žien k riziku to tak však nebude, možno naopak, a o riziko upravená návratnosť by bola u žien ešte vyššia.

Podľa iných štúdií a pozorovaní vraj ženy majú väčšiu tendenciu sporiť, sú tiež v investovaní trpezlivejšie, nechajú si skôr poradiť, nepodliehajú toľko náhlym impulzom, celkovo menej obchodujú. Ak to tak je, tak minimálne na trhu ich medveď v skutočnosti nevyplaší toľko ako muža. Teraz to veľká výhoda byť nemusí – pravdepodobnosť recesie derivovanej z výnosovej krivky síce v posledných týždňoch mierne vzrástla, ale stále sa pohybuje veľmi nízko.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 06:52